Avgjort: Stockholms bästa saffransbulle 2019 utsedd

Stockholms bästa saffransbulle är korad. Testet av saffransbullar, som för första gången anordnats av Thatsup och Smakdomarna, gick av stapeln i går på Elite Hotel Stockholm Plaza. Totalt smakade juryn på 26 olika saffransbullar, från olika bagerier och konditorier runtom i Stockholm. Vinnaren av årets bästa saffransbulle 2019 är Bröd & Salt som totalt kammade hem 4,37 poäng av 5 möjliga.

Efter flera önskemål från våra läsare och medlemmar, har vi nu anordnat vårt första test av saffransbullar! Detta är vårt tredje test i år, då vi tidigare anordnat Stockholms största test av både semlor och kanelbullar.

Under ett blindtest fick juryn, som bestod av 20 utvalda smakdomare, testa alla 26 tävlande saffransbullar. Alla jurydeltagare lyckades orka smaka på alla 26 bullar! Det har aldrig hänt tidigare. Bedömningen gjordes utifrån utseende och smak och varje jurymedlem satte ett betyg mellan 1-5 på respektive saffransbulle. Den slutgiltiga poängen räknades sedan ut genom att totalen delades på antalet jurymedlemmar som testat bullen. Det stora saffransbulletestet anordnades av Thatsup och Smakdomarna för första gången i år.

Efter testet står det klart att den absolut godaste saffransbullen i Stockholms finns att köpa på Bröd & Salt och de vann testet överlägset med sina 4,37 poäng. Delad tvåa kom Vallentuna Stenugnsbageri och Bullar & Bröd Stenugnsbageri med 3,79 poäng och på tredje plats hittar vi Ritorno med 3,74 poäng.


Vinnarbullen från Bröd & Salt vann överlägset årets saffransbulletävling.

– Det var väldigt många i juryn som kommenterade att det var roligt att det var en sådan blandning på de tävlande bullarna. Alla bullar stack verkligen ut åt olika håll. Något som alla jurygrupper var överens om var att alla bullar skulle behövt mer saffran! Många av bullarna föll på just det, säger Thatsups Ida Berzén, som står bakom testet.

Sagt om vinnaren:
”Saftig och god balans i smaken”, ”Fin, Wow, Vinnare! På både utseende och smak”, ”Riktigt smörig, bra mandelmassa”, ”Perfektion”, ”Wow! Saffranssmak”.

Den kompletta listan över konditorier och bagerier som deltog i testet av saffransbullar hittar du nedan. Saknas just din favorit? Tipsa dem om testet så att de kan vara med och tävla nästa år!

Topp 10:

1. Bröd & Salt – 4,37

2. Vallentuna Stenugnsbageri – 3,79

2. Bullar & Bröd Stenugnsbageri – 3,79

3. Ritorno – 3,74

4. Pocket Café by Pontus – 3,63

5. Thelins – 3,47

6. Gateau – 3,42

7. Lidingö Bröd & Pâtisserie 3,37

8. K-märkt Patisserie & Bageri – 3,32

8. Riddarbageriet –3,32

9. Kosterheds Konditori – 3,21

10. Spånga Konditori – 3,05

Övriga deltagare:

Så gick testet till:
Konditorierna och bagerierna valdes ut genom tidigare test, lokalkännedom samt ett visat intresse från deltagarnas sida. Juryn valdes ut genom personlig smakpalett, lokalkännedom, expertis och personliga kontakter. Juryn delades in i grupper. Resultatet räknades ihop och delades på antalet personer som bedömt respektive saffransbulle. Om två saffransbullar hamnade på samma poäng, fick den med exempelvis flest fyror den högre placeringen.