Guiden till Göteborgs bästa koreanska restauranger

I Göteborg finns det några riktigt bra koreanska restauranger, och för många som gillar asiatiska smaker så är det koreanska köket en favorit. Samtidigt är matkulturen något av en uppstickare och många har denna spännande matkultur kvar att upptäcka. Nationalrätten bibimbap, som består av ris, grönsaker, kimchi, kött och ägg, känner många till numera, men hur är det med kunskaperna i det koreanska köket i övrigt? I Sydkorea är restaurangkulturen utbredd – många äter alla mål ute och gatorna är fyllda av allt från streetfood till prisade fine dining-ställen. Som tur är har vi fått en liten del av det till Göteborg, här finns både traditionella koreanska restauranger, där genuina recept fått gå i arv, till spännande fusionkoncept.

Yammy Kitchen

Andra Långgatan 5, Linné

Genuint kök med gamla recept

I början av den närmast mytomspunna Andra Långgatan huserar Yammy Kitchen, en genuin koreansk restaurang där recepten har gått i arv i många generationer. Här blir det snabbt fullt och det är inte ovanligt att se allt från stora födelsedagskalas som delar på husets många rätter, till par som smiter in för en bibimbap som trevligare vardagsmiddag. Yammy har även en bred meny av vegetariska och veganska rätter ur det koreanska köket.

Sukki-Ne

Norra Allégatan 8, Linné

Hemma hos Sukki

Sukki-Ne betyder hemma hos Sukki, som är kockens smeknamn och koreanska för ”made in Korea”. Här kan du botanisera bland traditionella, koreanska smaker till både lunch och middag, med favoriter som sukki-bap och bibimbap. Menyn bjuder även på smårätter och väl uttänktta tillbehör, som bland annat kimchi. Blir du sugen på något sött efter maten finns det även goda desserter att njuta av – även de med smak av Asien och Korea.

Wakayama

Kungstorget 3, Centrum

Traditionell mat i sober miljö

På Wakayamas väggar hittas koreansk konst på väggarna och interiören är sobert dov. Menyn fokuserar på det bästa från det koreanska och det japanska köket, med ambitionen att erbjuda genuina, hemlagade rätter, men i uppgraderad kostym. Alla rätter är gjorda så att de går att dela på, precis som man gör i Korea.

Market

Rosenlundsgatan 8, Centrum

Korea möter Mexiko

Trendkänsliga Market satsar på fusionvarianten KoMex, det vill säga en hybrid av det koreanska och det mexikanska köket. Hypen kring KoMex har kommit att bli stor världen över, men dök först upp i fusion-meckat LA. KoMex är alltså en bra bit från det traditionella koreanska köket, men lika gott och kul för det, vad sägs till exempel om Kimchi Udon, vetenudlar i kimchibuljong eller Kimbap Taco, en tonfisktartar serverad i mandarinpannkaka?