Här hittar du lummiga caféer i Göteborg

Här hittar du lummiga caféer i Göteborg

Lummiga parkcaféer, grönskande innergårdar och solvarma klippor vid havet – Göteborg är på många sätt en helt fantastisk sommarstad. Här visar vi vägen till prunkande trädgårdscaféer, mysiga parkrestauranger och andra ställen som får dina sommardagar att kännas sådär extra magiska. En del ligger vid havet eller sjöar så att du kan passa på att ta ett dopp, andra gröna idyller gömmer sig faktiskt mitt inne i stan. Hitta din favoritplats för sommarens ljuva dagar – här listar vi Göteborgs lummigaste och mest sommaridylliska caféer.

Innehållsförteckning
 1. Lummiga caféer i Göteborg
  1. Villa Belparc – Lummig parkträdgård för alla tillfällen
  2. Grindstugan – Lantidyll mitt i centrum
  3. Café Öbergska – Somrigt skärgårdshäng
  4. Paradiset – Häng i skärgårdsträdgård efter badet
  5. Oceanens Krog – Ät streetfood på grönskande innergård
  6. Botaniska Paviljongen – Omgiven av Botaniskas grönska
  7. Restaurang Röda Sten – Dyrka solen vid klipporna
  8. Flickorna på Färjenäs – Hundvänligt på Hisingen
  9. Våffelcafé Soldattorpet – Historisk våffelstuga
  10. Rosenkaféet – Bland rosor i stans äldsta park
  11. Bertilssons Stuga – Fika på torpet vid sjön

Lummiga caféer i Göteborg

Villa Belparc

Lummig parkträdgård för alla tillfällen

Villa Belparc har innerstans mest naturnära uteservering. Den sträcker sig längs med en stor del av Stora Dammen i Slottsskogen och var man än placerar sig har man utsikt över både vattnet och parkområdet. Oavsett om man är ute efter fika, en drink eller en hel middag finns något på menyn. Stenugnsbakade pizzor, grillrätter, räkmackor och hembakat fika står till buds. Ena delen av den stora uteserveringen har sjönära hammockar och hängmattor, perfekt för den som vill hänga i den lummiga naturen hela dagen.

Grindstugan

Lantidyll mitt i centrum

Mittemellan Avenyn och Kungsportsplatsens livliga brus ligger, tro det eller ej, en lantlig sommarstugeidyll. Grindstugan strax intill Trädgårdsföreningens entré är inrett med klassiska, blommiga tapeter och har till och med en dansbana i direkt anslutning. Utöver hembakat fika finns även klassiker som hamburgare, pizza och sallader på menyn och i baren har man fullständiga rättigheter. Allt som oftast ordnas trubadurkvällar och dans under de kulörta lyktorna för de som vill lajva sommarstugeliv fullt ut.

Café Öbergska

Somrigt skärgårdshäng

Direkt när man kommer av färjan vid Styrsö Bratten välkomnar den stora, gula villan. Den grönskande kryddträdgården har fått bli uteservering och är ett populärt tillhåll för alla som vill lämna stan för skärgårdshäng över dagen. I caféet finns hembakat fika och lättare maträtter som räkmackor och SOS.

Paradiset

Häng i skärgårdsträdgård efter badet

Saltholmen är som bekant ett go-to-ställe när det gäller att svalka sig i havet så nära stan som möjligt. Vad alla däremot inte vet är att det även ligger en italiensk trädgård där, bara ett stenkast från spårvagnshållplatsen. På Paradiset kan man käka hantverksmässigt gjord pizza i den klassiska skärgårdsvillan eller på uteserveringen som omges av lummiga lövverk, eller bara ta en kaffe efter doppet.

Oceanens Krog

Ät streetfood på grönskande innergård

Oceanen är mer en krog än ett café, men med tanke på hur familjevänligt det är, och att hamburgare och korv är huvudnumren, kan det nog ändå sägas vara någonting däremellan. Den frodiga innergården påminner om en beer garden av det bättre slaget och ger ofta känslan av en uppsluppen fest över generationsgränser. Streetfood med diverse lyxiga sides står på menyn och de veganska alternativen är många.

Botaniska Paviljongen

Hemsida

Omgiven av Botaniskas grönska

Mitt i Botaniska trädgården, bland japanska körsbärsträd och tropiska bananplantor, kan man slå sig ner för en hälsosam och god fika eller lunch i den grönskande miljön. Fika och matigare rätter gjorda på ekologiska och närproducerade råvaror är grejen här. Skulle sommarkvällen bli kylig håller en sprakande brasa dig varm – och höjer mysfaktorn.

Restaurang Röda Sten

Dyrka solen vid klipporna

Få Göteborgsvyer har romantiserats mer än den från Röda Sten. Beläget bland klipporna strax intill den ikoniska Älvsborgsbron och med utsikt mot hamninloppet är det inte så konstigt att restaurang Röda Sten är mångas sommarfavorit. I caféet finns ett stort utbud av kakor, även veganska och glutenfria, och för den som vill ha något matigare serveras libanesisk meze. Vill man bryta av soldyrkandet med en dos kultur ligger Röda Sten Konsthall i samma byggnad.

Flickorna på Färjenäs

Hundvänligt på Hisingen

Färjenäs på Hisingen har kommit att bli en given destination för många av Göteborgs hundägare. Anledningen är förstås Flickorna på Färjenäs, caféet som mer än gärna välkomnar fyrbenta gäster. Även tvåbenta utan hund är förstås varmt välkomna och många hänger gärna i den mysiga caféträdgården. Hembakat fika finns att beställa, liksom den engelska klassikern afternoon tea. Då och då ordnas även musikkvällar och andra event på caféet.

Våffelcafé Soldattorpet

Historisk våffelstuga

Intill den gamla försvarsanläggningen Skansen Kronan finns ett litet soldattorp där den som vill känna historiens kan äta nygräddade, frasiga våfflor med grädde och sylt. Här bakas även allt från äppelpaj till bullar för att göra fikaupplevelsen komplett – allt med utsikt över halva stan.

Rosenkaféet

Hemsida

Bland rosor i stans äldsta park

Trädgårdsföreningen är Göteborgs mest centrala gröna oas. Trots läget, bara ett stenkast från centralstationen, präglas parken av lugn och grönska. Strax intill den magnifika rosenträdgården ligger Rosencaféet, ett trädgårdscafé med anor från 1800-talet. Utöver fika finns lättare maträtter på menyn, och för den som inte kan få nog av Trädgårdföreningens lummighet går hela lokalen att hyra för fest.

Bertilssons Stuga

Fika på torpet vid sjön

Mitt i det vackra naturreservatet runt Delsjön ligger Bertilssons stuga, ett torp med lång historia. Under äppelträden i den stora trädgården tar många en fika eller en lättare måltid, inte sällan efter ett bad i Delsjön strax intill. Allt i caféet bakas och görs på plats och ägarna berättar gärna om caféets rika historia. Från stadskärnan tar det cirka 20 minuter att komma till Bertilssons stuga.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;