Alla hjärtanslunch 2011

Den 14 februari arrangerar Lunchfrämjandet Alla hjärtans lunch 2011. Årets lunchrätt är kryddstekt kotlettrad med matkornotto och äppelsalsa. En nyckelhålsmärkt rätt framtagen av ett välmeriterat kockteam med Kurt Weid i spetsen. Projektet görs till förmån för Hjärt-Lungfonden och deras insamling till forskning kring barnhjärtan. I år är Lantmännen och Svenskt Kött sponsorer.


Lunchfrämjandet tar för sjunde året i rad fram en rätt som serveras på lunch- och företagsrestauranger runt om i Sverige på alla hjärtans dag. Rätten är nyckelhålsmärkt enligt reglerna för storkök. Några hundra restauranger (i Sverige) deltar i projektet och kommer tillsammans servera cirka 80 000 luncher. Årets rätt togs fram under hösten 2010 av ett team bestående av Kurt Weid från Lantmännen, Patrik Djurberg från HÖRS, Niclas Melin från Fazer Food Services och Niclas Friberg från Eurest.


- Det känns extra kul att få presentera årets rätt. Basen består av svenskt fläskkött som är hett just nu, svenska kocklandslaget tävlade med fläskkött i Luxemburg i fjol. Till det serveras Matkornotto gjord på det oslagbara matkornet. Det är jag och kockteamet som har kommit på både recept och namn. Jag kan därför med säkerhet säga att vi blir först ut med att servera Matkornotto i Sverige, säger Kurt Weid från Lantmännen.


Alla hjärtans lunch görs till förmån för Hjärt-Lungfonden och deras insamling till livsviktig forskning kring barns hjärtsjukdomar. Genom att delta skänker varje restaurang ett bidrag till Hjärt-Lungfonden. Sammanlagt har projektet samlat in över en halv miljon till nödvändig hjärtforskning.

- Alla hjärtans dag är ett ypperligt tillfälle att uppmärksamma den goda lunchen. Dels för betydelsen av vårt välbefinnande, dels för att vi tillsammans främjar en god sak. Att lunchrestauranger och lunchgäster även får möjlighet bidra till nödvändig hjärtforskning gör ju det hela ännu bättre, säger Jan Borg projektledare för Lunchfrämjandet.

På Alla hjärtans lunchs hemsida listas alla restauranger som serverar årets Alla hjärtans lunch-rätt och som är öppna för allmänheten. Efter den 14 februari kommer receptet på årets rätt att publiceras på sajten för den som vill prova på att laga den hemma.

Listan på hemsidan verkar inte riktigt stämma till hundra procent då många verkar fattas. Men det uppdateras förmodligen under helgen. En av de jag vet fattas är Pontus!. Uppdaterat: De restauranger som är med på listan är såna som är öppna för allmänheten, dock verkar det ändå fattas en och annan.