Anton Corbijns berömda musikporträtt ställs ut på Fotografiska

Nya utställningen 1-2-3-4 på Fotografiska är en hyllning till Anton Corbijn, fotografen och regissören vars sätt att porträttera musikvärlden har haft ett enormt inflytande från 1970-talet fram till idag. Med sin speciella stil har han fotat legender som The Rolling Stones, U2, Depeche Mode och Joy Division och fångat deras värld på ett sätt som knappt längre existerar.

Fotografiska, 16 september - 4 december.

I den aktuella utställningen kan man ta del av relationen mellan porträttfotografi och musik som har gjort Corbijn världsberömd. 1-2-3-4 presenterar bland andra Courtney Love, Nirvana, Johnny Cash, Siouxsie Sioux, Metallica, Kate Bush, Joni Mitchell, Kim Wilde, Nick Cave, Bruce Springsteen och LL Cool J, alla fångade på sätt där musikfotografi möter konst.

- Detta är en hyllning av en värld av musiker och fotografi som inte längre finns. Allt presenterat i en stor katalog med samma namn som utställningen, 1-2-3-4. Jag är så glad över att jag hade möjligheten att arbeta på mitt mycket intuitiva personliga sätt där jag ibland hade en idé, men oftast inte, när jag gjorde jobb på uppdrag av magasin. För mig var inte fokus på att kunna få bilden såld vidare, säger Corbijn om utställningen.

Corbijn har även regisserat musikvideos, varav några anses vara de bästa som gjorts. Och debutfilmen Control, där han porträtterar sångaren Ian Curtis från det brittiska kultbandet Joy Division, är svår att ta miste på.

- Det är en stor ära för oss på Fotografiska att presentera utställningen 1-2-3-4 som innehåller mer än 400 bilder och montrar. Anton Corbijn har visualiserat och format musikbranschen de senaste 40 åren. För många av oss är hans roll där lika viktig som musikerna framför hans kameralins. Han som kom dem närmare än någon annan, säger Pauline Benthede, Exhibition Manager på Fotografiska.

Öppnar med F-Talk och livespelning
I samband med öppningen fredagen den 16 september hålls ett F-Talk med Anton Corbijn där han berättar om sitt konstnärskap, kärleken till musiken och hur allting började. Efter samtalet signerar Corbijn böcker i utställningen.

Dessutom spelar Ikiz Cabin Crew live i Fotografiska Studion.

Samtalet och livespelningen ingår i entréavgiften.

Tid: F-Talk kl 18, livespelning kl 21
Mer information: Fotografiska