Artilleriet trotsar corona – möter våren med spexiga cocktails

Lekfulla drinkar och en av stans skönaste uteserveringar. Mitt i virustider råder det ändå lite vårstämning på Artilleriet. Vad sägs om en drickbar ”Säsongstårta”, eller ”En jävel” med espresso och gammeldansk?
– Vi är väldigt nyfikna och gillar att bli utmanade smakmässigt, men det ska fortfarande vara gott, säger barchefen Hugo Örn.

På Artilleriet, som är inhyst bland Armémuseums luftiga stenvalv, är man inte främmande för AW-häng och familjär stämning. Inte heller för smakrika och experimentella drinkar som samtidigt ska tilltala alla. Här är drinkmenyn full av barnsligt roliga teckningar och beskrivningar av varje skapelse. Bakom menyn står Hugo Örn tillsammans med William Schaubach.

– Hela vår vision av cocktailkulturen är att det ska vara opretentiöst men kvalitativt och att det ska vara enkelt för alla att beställa drinkar. Alla ska känna sig hemma, även om drinklistan är väldigt lekfull, berättar Hugo.

Den nuvarande drinklistan, bestående av ungefär 17 husdrinkar, har serverats i baren under hela våren och finns kvar fram till maj. Då byts ”hela skiten ut” mot mer somriga smaker, men innan dess kan man testa en drink som barchefen rekommenderar lite extra:

– När det fortfarande är kallt har vi en twist på Irish Coffee, dedikerad till min gamla dagisfröken som startade dagen med kaffe, cigg, lite flingor och ett järn. Det är Kellogg's-sockerlag och tobaksrökt grädde i, och så har vi vodka och Jameson i så det blir som en barnslig, rökig Irish Coffee-frukost, perfekt att dricka på kvällen. Ciggen och kaffet går skitbra ihop, den är superhärlig.

Cocktailmenyn byts ut tre gånger per år och de aktuella drinkarna har fått gott mottagande bland gästerna, berättar Hugo.

– Folk blir positivt överraskade! Vi tycker om att jobba lite utanför boxen och göra saker som vi själva inte upplevt förut, och våra gäster känner likadant.

Själv gillar han såväl utmaningen som ombytet.

– Vi vill konstant utveckla oss och gillar förändring, det blir charmigare då. Det är lite som att möblera om hemma ibland. Inget är någonsin klart, så ser världen ut och då måste man hänga med. Man kan inte stå stilla.

Vardagsrumskänsla
Tanken med hela baren är att vara lite som ett vardagsrum där folk i alla åldrar ska trivas. Förutom cocktails satsar man bland annat på snälla AW-priser på cava för att locka så många man kan. Nyligen öppnades även den undangömda uteserveringen för säsongen och många har redan hittat dit.

– Vi kommer göra om så att uteserveringen blir lite mysigare och matchar känslan inomhus. Vi har sol från det att den går upp till att den går ner, så det kan vara härligt att sitta och avnjuta dagen under våren och sommaren.

För tillfället finns det givetvis ännu en anledning för soldyrkande stockholmare att sitta ute. Många känner sig mer trygga utomhus på grund av coronaviruset. Effekterna av viruset märks generellt av på Artilleriet, precis som på andra ställen, men några planer på att stänga har man inte.

– Det är tuffa tider för alla, det är bara att kämpa på. Vi kommer att hålla öppet så länge det går. Jag tror verkligen vi kommer kunna hålla öppet hela tiden som vanligt, säger Hugo.

Även om baren håller öppet som vanligt så har man dragit in på dj:s och jazzband som brukar spela i vanliga fall. Förhoppningen är att kunna dra igång med musiken igen till sommaren, och då köra på ännu mer än tidigare. Då kan det bli dj:s och härlig stämning på uteserveringen. För tillfället har Artilleriet fördelen att ha såväl en rymlig lokal som en eftertraktad uteservering.

Har du något tips till alla gäster just nu?
– Kom och ät och kom och drick! Vi har många platser och högt i tak inomhus. Det är otroligt mycket plats i lokalen. Vill man äta så finns det plats att sitta för sig själv så att man kan känna sig trygg, och så har vi handsprit vid dörren.