Aubergine fyller 25 år – firar med överraskningar hela oktober

Det har gått 25 år sedan Restaurant Aubergine slog upp dörrarna på hörnet där Linnégatan möter Jungfrugatan på Östermalm. Tack vare ständig förnyelse och en jämn kvalitet, har restaurangen lyckats behålla och locka till sig nya gäster i en stad där restaurangkartan ständigt ritas om. För att fira jubileet har man renoverat upp lokalen, där framför allt baren har fått sig ett rejält ansiktslyft. Under hela oktober kan gästerna dessutom förvänta sig flera överraskningar – som är en del av firandet.

Året var 1994 när Aubergine slog upp dörrarna för första gången och restaurangen firar således 25-årsjubileum i år. Den senaste tiden har lokalen genomgått en renovering, med målet att få till en mer genomgående stil samt att göra den mer gäst- och servicevänlig.
– Baren var exempelvis för liten, vilket gjorde att större sällskap inte riktigt fick plats. Nu kan man sprida ut sig och sitta och käka, vilket gör att vår bar kommer att bli den perfekta AW-baren, säger ägaren Magnus Bentzer när Thatsup hälsar på inför nyöppningen.

Här kommer man alltså att kunna glida in på en avslappnad afterwork. På den uppdaterade drinklistan hittas både nya och klassiska varianter, såväl som alkoholfria, som serveras till ett extra schysst pris under vardagarna. Även det röda och vita husvinet kommer att säljas till ett plånboksvänligt pris, men Aubergine satsar också på att ha ett brett utbud av god champagne, cava och prosecco.


Baren på Aubergine har blivit större och ska rymma AW-sällskap.

För att fira att restaurangen har funnits i 25 år, vilket inte är helt vanligt i Stockholm, kommer man att satsa ordentligt på just afterwork framöver. Under hela oktober kommer dessutom tidigt ankommande AW-gäster sannolikt att bli överraskade.

Viktigt att fortsätta utvecklas
Så, vad är Aubergins framgångsrecept? Enligt Magnus Bentzer ligger mycket i att ständigt våga förnya sig och att alltid sträva efter att leverera en jämn kvalitet.
– För 25 år sedan var en kvarterskrog ett ställe som innebar plankstek och en stor stark, men så är det inte längre. När vi öppnade var det inte så vanligt med den här typen av kvarterskrog, som Aubergine är. Nu finns det hur många bra mellanklasskrogar i Stockholm som helst, där man inte har vita dukar och serverar från rätt sida. Till oss kan man komma för att äta enkel och god mat, utan att bli rånad.

En annan strategi för att överleva i ett restaurangtätt Stockholm, där konkurrensen om gästerna är hård, är att fortsätta leta efter nya infallsvinklar och utveckla sitt koncept – inom vissa ramar.
– Vi kör inte fine dining ena året och sedan något helt annat året efter det. Vi försöker att hålla oss till att leverera kvalitet till rimliga priser. Men visst, vi kanske är dyrare än vissa andra krogar, däremot vet de som har varit här mycket vad de får och till vilket pris.


På den uppdaterade drinklistan hittas både nya och klassiska varianter.

”Vi gjorde tryffeln folklig”
Aubergine har de senaste 15 åren gjort sig välkända för sina tryffelveckor – ett tema som faller stockholmarna i smaken. Förutom tryffelpasta kan du välja mellan exempelvis tryffelburgare, tryffelchark och tryffelost, tryffelpizza, tryffel med caviar och tryffeläggröra.
– Vi började med tryffel år 2003 och då var det bara stjärnkrogar som höll på med det. De höll inte ens på med vit tryffel, för att den var svårare att jobba med, så då tänkte jag att jag skulle köra tryffelveckor. Ska man ändå ta hem så dyra råvaror är det bäst att slå på stora trumman för att bli av med det. Vi gjorde tryffeln folklig.

Magnus Bentzer vill gärna locka en blandad publik till Aubergine – såväl unga som gamla, som folk i kostym eller ledig klädsel.
– Mitt jobb är att försöka skapa en trevlig stämning med trevliga gäster. Halva jobbet är ju faktiskt att få hit en härlig mix av gäster och skapa en trevlig stämning som får alla att känna sig välkomna.

Aubergine öppnar upp för lunch igen måndagen den 30 september och Magnus hoppas att renoveringen ska få ett positivt mottagande hos gästerna. Trots att lokalen har fått sig ett ansiktslyft, kan stammisarna räkna med att fortsatt hitta fiskgrytan och caesarsalladen på menyn. Två rätter som har funnits på Aubergines meny sedan starten för 25 år sedan.