Banksy kommer till Stockholm i höst

Nu står det klart att den internationellt uppmärksammade utställningen om gatukonstens kanske hemligaste konstnär Banksy gästar Stockholm i höst. Den 27 september öppnar The Mystery of Banksy – A Genius Mind i Stadsgårdsterminalen.

Mystiken runt konstnären Banksy är tät. Bara ett fåtal sägs veta säkert om det rör sig om en enda konstnär eller om det till och med kan röra sig om ett kollektiv. Den anonyma Banksy, världsberömd men ändå ett mysterium, tros dock vara en man i 45–50-årsåldern från Bristol i England. Det var i alla fall där gatukonsten och först syntes på väggar och gator.

Sedan utställningens premiär i München våren 2021 har 1,4 miljoner besökare lärt känna Banksy i bland annat Wien, Berlin, Zürich och Hamburg. Nu landar den alltså i Stockholm, på Stadsgårdsterminalen. 

Utställningen görs om för att passa respektive lokal den besöker. I Stadsgårdsterminalens fall betyder det att lokalen utnyttjas så att den kan ge en överblick och inblick i konstnärens bredd. Hela den kreativa perioden fram till idag dokumenteras genom fler än 150 motiv i graffiti, fotografier, skulpturer, videoinstallationer och även tryck på material som canvas, tyg, aluminium, forex och plexiglas som reproducerats och samlats in speciellt för denna utställning.

– En cirkel har slutits. Att få välkomna alla till en storskalig Banksy-utställning i centrala Stockholm är nog närmast en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Låter lätt pretentiöst, men när jag tänker efter så är det här bland det sjukaste som hänt, säger Andreas Blom, Kulturchef på Stadsgårdsterminalen, i ett pressmeddelande.

Enligt Banksys eget motto "Copyright is for losers ©TM" är hyllningsutställningen inte officiellt auktoriserad.

Biljetterna släpps den 9 juni.