Basketprojekt skapar en plats för unga i Kungsan

Nu pågår satsningen ZON111 i Kungsträdgården – en tillfällig basketplan som under 20 dagar i augusti ska vara en samlingspunkt för basket, konst och gemenskap för ungdomar. Man vill med projektet aktivera och integrera ungdomar efter pandemin, som man ser har påverkat deras hälsa negativt.

Mellan den 4–23 augusti står en basketplan uppsatt i Kungsträdgården. Basketplanen står i centrum för satsningen ZON111 och här kan den som gillar basket anmäla sig individuellt eller i grupp för träningar och turneringar. Planen kommer även att husera en konstutställning och andra dagliga event.

– Det är de unga i staden vi främst vill attrahera med våra aktiviteter. Basket och kultur tror vi är ett bra första steg till att unga börjar må bättre igen efter pandemin, men basketplanen är också en plats för att skapa gemenskap. Man kan komma hit och göra läxor, hänga, boka en tid hos en mentor eller titta på konst, säger Iskias Araya, kreativ chef på Hoop Dreams som står bakom projektet.

Projektet ZON111 är en start på ett långsiktigt projekt där arrangörerna planerar att öppna liknande samlingsplatser runt om i landet. Man hoppas att projektet ska hjälpa till med social integration och skapa gemenskap i framför allt utsatta områden.

hemsidan kan man boka in sig på olika event som arrangeras, men det går även att besöka samlingsplatsen för att bara umgås.