Sommarlov i Stockholm

Äntligen sommarlov! För alla som är kvar i stan finns det massor av roliga saker att hitta på. Här tipsar vi om allt från familjeutflykter till centrala badplatser, sommarkollo och andra aktiviteter. Passa på att odla dina intressen eller bara koppla av och samla energi. Nedan hittar du idéer på hur du bäst kan fira sommarlov i Stockholm.

Alla våra lovguider:

Familjeutflykter

Hågelbyparken

Lek och teater

Den mysiga folkparken i Tumba har lekplats och 4H-gård där man kan klättra, gunga, åka rutschkana och hälsa på djuren. Under sommaren arrangeras dessutom barnteater med roliga shower. Här finns också Wärdshuset LM och Café Anna Giertz för alla som vill äta och fika.

Fjäderholmarna

"Stockholms närmaste skärgårdsö"

En kort båttur från city ligger Fjäderholmarna, "Stockholms närmaste skärgårdsö", som bjuder på badklippor och roliga aktiviteter. Passa även på att göra ett besök på Fjäderholmarnas Krog. För den med egen båt finns gästplatser, annars går skärgårdsbåtar från Nybroviken och Slussen. Resan tar knappt en halvtimme.

Fredriksborg Hotell & Restaurang

Komplett utflykt till Oxdjupet

Den gamla fästningen på norra Värmdö täcker in i princip allt som kan tänkas behövas en sommardag eller helg - från örtdoftande trädgård till övernattning och aktiviteter. Här finns hotell, restaurang, orangerie och bryggservering med utsikt över Oxdjupet. Ungefär en timme från stan.

Artipelag

Konstfylld skärgårdsutflykt

På Artipelag ute på Värmdö kan man ta del av utställningar och aktiviteter eller bara njuta av skärgårdsmiljön. Som utflyktsmål bjuder konsthallen även på en ambitiös restaurang och ett välbesökt café med eget bageri och uteservering med vacker utsikt. Hit kommer du med bil, buss eller båt.

  • Adress:
    • Artipelag, Artipelagstigen 1, Skärgården/Värmdö

Aktiviteter

Skansen

Allt för kidsen

På Skansen finns i stort sett allt för unga. Här kan man bekanta sig med djuren på Lill-Skansen, se och delta i teaterföreställningar, gå på allsång för barn, mata djuren, testa ponnyridning och mycket mer. Ta en titt på hemsidan för att se priser och vad som händer varje dag. Lill-Skansen har fritt inträde.

  • Adress:
    • Skansen, Djurgårdsslätten 49-51, Djurgården

Gröna Lund

Obligatorisk sommarkick

Vad vore sommarlovet i Stockholm utan Sveriges äldsta tivoli? Här finns ett 30-tal attraktioner att roa sig med samt kiosker och restauranger där man kan äta och ta igen sig. Ett säkert kort för den snabba sommarplaneringen. Se hemsidan för information kring inträde och åkband.

  • Adress:

Bounce

Maxad trampolinpark

På aktivitetscentret Bounce i Kungens Kurva finns mängder av trampoliner, hinderbanor och ytor för freerun och parkour, perfekt för den som vill hoppa, studsa och röra på sig. Här arrangeras även sommarläger för både nybörjare och de med lite mer förkunskaper i åldrarna 8-15 år.

  • Adress:
    • Bounce, Månskärsvägen, Skärholmen/Huddinge

Boulebar

Franskt familjenöje

Dra med hela familjen på ett klassiskt parknöje. I Rålis och Tanto, precis vid vattnet, ligger Boulebars utomhusbanor där alla åldrar kan utmana varandra i ett parti boule i solen. Här kan man även äta och svalka sig med olika törstsläckare på uteserveringen.

Boulebar Rålambshov
Boulebar Tanto

Järva Discgolf Park

Aktivt utanför stan

Åk ut till Järva Discgolf Park och testa lite frisbeegolf. Banavgiften är låg och aktiviteten är lätt att behärska, oavsett om man aldrig har testat tidigare. Extra socialt med tanke på att det finns restaurang i anslutning till banan. Från city tar det ca 20 minuter med bil eller kommunalt.

Vanadisbadet

Utomhusbad mitt i stan

Vanadisbadet återinvigdes sommaren 2014 med upprustade bassänger. Testa resultatet själv! Badet ligger i Vanadislunden i Vasastan och är en riktigt oas för alla sim- och badsugna.

Naturbad

För den som är sugen på ett dopp i havet finns det gott om alternativ både innanför och utanför tullarna. Inne i stan hittar du bland annat Fredhällsbadet på Kungsholmen med badhus och kvällssol. Lite mer barnvänlig sandstrand finns annars på Långholmens bad vid Hornstull, ett poppis badalternativ bland olika åldrar. Söder om stan, i närheten av Älta och Skarpnäck, ligger Flatenbadet som är känt för sina hoppklippor. Här finns även minigolf, tennis, camping och servering.

Långholmens bad
Fredhällsbadet
Flatenbadet
Guiden till härliga badplatser i centrala Stockholm

Kurser och läger

Klättercentret

Gå på klätterläger

På Klättercentrets anläggningar arrangeras sommarlovsläger för alla klättersugna. Lägren är fem dagar långa varav en dag tillbringas utomhus med klättring och bad. Passar både nybörjare och lite mer erfarna klättrare i åldrarna 7-15 år.

Klättercentret Telefonplan
Klättercentret Solna

Dieselverkstaden

Odla dina intressen

Dieselverkstaden i Sickla har kurser och aktiviteter för barn och ungdomar i olika åldrar. Ett bra tillfälle att hålla igång sina intressen - eller hitta nya. I den gamla industribyggnaden finns även bibliotek och ett litet café att besöka.

Tips på andra sommarkurser

Det finns mängder av kurser och läger som pågår under sommaren. På Akalla 4H kan man ta hand om djuren, rida och göra annat kul. Gillar man sjön så har Sjöhistoriska museet seglarskola där alla mellan 8 och 14 kan lära sig segla optimistjolle. Boulevardteatern och Teater Pero arrangerar teaterkollo för den som vill testa att stå på scen.

Kultur

Moderna Museet

Konst och frihet

Under sommarlovet arrangerar Moderna Museet lovprogram med visning av konst följt av eget skapande i verkstan. I år visas en stor utställning om det surrealistiska konstnärs- och författarkollektivet Art et Liberté som grundades 1938.