I oktober firar Valentin Checa sju år med sin peruanska restaurang Checa, som först öppnade på Ringvägen och sedan flyttade till Åsögatan. Här vill han dela med sig av sin kultur och mattraditioner, med målet att erbjuda en äkta matupplevelse.
I höst är det sju år sedan Valentin Checa öppnade dörrarna till sin peruanska restaurang Checa på Ringvägen. Efter fem år flyttade restaurangen till Åsögatan, men han har kvar lokalen på Ringvägen där Papi numera huserar.
– Restaurangen på Ringvägen var mitt första äventyr i restaurangbranschen. Ingen visste vem jag var och jag jobbade 16 till 18 timmar per dag. Men vi började smått och så småningom spred sig ordet om restaurangen, säger Valentin Checa, restaurangernas grundare.
Med sin vision om att växa organiskt tog han ett steg i taget. Restaurangen började som ett lokalt ställe där nyfikna grannar och förbipasserande kunde upptäcka peruanska smaker och efter hand blev Checa en destination för gäster som ville ha en autentisk matupplevelse.
Sedan starten har Valentin velat dela med sig av sina favoriträtter från sitt hemland Peru. Men han vill inte enbart dela med sig av mat, utan även peruansk kultur och sociala traditioner kring mat.
– För mig är det väldigt personligt på flera nivåer och har också att göra med min identitet som peruan. Vi älskar att bjuda in folk och umgås kring mat. Jag vill inte bara ge folk mat, utan också berätta lite mer om vad som ligger bakom.
Peru har ett av världens mest mångsidiga kök tack vare landets geografi som sträcker sig från Andernas berg till Amazonas regnskog och Stilla havets kust. Addera därtill de kulturella influenserna från Spanien, Kina, Japan, delar av Afrika och Italien. Valentins favoriträtt är ceviche, som gärna får kombineras med en pisco sour.
– Det peruanska köket är olikt allt annat. Många tror att peruansk mat är stark, men personligen föredrar jag en balans där man får uppleva komplexiteten i smakerna. Om du åker till Lima kommer maten inte nödvändigtvis att vara stark.
Flyttade till större lokaler
Efter fem år på Ringvägen, och i vad Valentin beskriver som Stockholms minsta kök, var det dags för en flytt till en större lokal och större kök på Åsögatan. Men han behöll restaurangen på Ringvägen där Papi by Checa numera huserar, en liten restaurang med både peruanska och internationella influenser.
– Vi har fortfarande kvar stället, jag gillar området så mycket. Det är så mysigt och intimt, samtidigt som det är livligt. Jag älskar att bara se folk gå förbi där. Du kan placera det där hörnet var som helst i Europa, det har en europeisk känsla, säger Valentin.
I och med flytten till ett större kök kunde de ytterligare utveckla sitt koncept.
– Vi har utvecklats så mycket på de här åren. Vi fortsätter att erbjuda genuina peruanska smaker, men med bättre och nya ingredienser, tekniker och presentationer. Det är en roligare upplevelse för gästerna. En resa genom Peru, helt enkelt.
Efter sju år är många bekanta med Checa, och gästerna har ofta en relation till Peru eller är intresserade av landet. Andra letar efter något nytt att överraskas av.
– Vi kommer aldrig att kompromissa med äktheten, men jag ser definitivt fram emot att ta restaurangen till nästa nivå och utmana oss själva. Vi vill höja maten och inte kompromissa med kvaliteten för kvantitetens skull, säger Valentin.