En proffskock i ditt kök – det kan bli verklighet med Amici

En proffskock i ditt kök – det kan bli verklighet med Amici

Amici parar ihop kunder med kockar som kommer hem och lagar mat. Än så länge sker det genom deras hemsida, men inom kort lanseras appen. Vi fick byta några ord med Oscar Lindgren, som tillsammans med Ric Sandholm har grundat Amici.

Oscar beskriver Amici som Foodora, fast istället för att få hem maten så får man hem kocken. För kockarna fungerar det som ett Airbnb, där de har möjlighet att bedriva sitt eget restaurangkoncept.

– Går du in på till exempel Sturehof så kan du ha en kock som står i köket som är specialiserad på asian fusion, men han står och steker en entrecote för att det är krögaren som har bestämt menyn. Här bestämmer de själva vilka rätter de vill laga, vilket pris de vill sätta samt när de är tillgängliga.

Spånades fram
Idén kom till när Ric och Oscar, som båda tidigare hade drivit bolag, hade slagit sig ner och skulle diskutera andra idéer, mitt under coronapandemin i februari 2021.

– Precis när vi ska börja så berättar Ric att han hade försökt boka en kock men att detta hade varit helt omöjligt och att man borde bygga en hemsida för det. Efter ungefär en halvtimmes spånande så hade det gått från en hemsida till en app och från att bara kunna boka kockar till en plattform där de kan driva sin egen restaurang.

Med Amici, som betyder "vänner" på italienska, vill de fylla en lucka på marknaden.

– Vi är vana vid att gå ut och äta på restaurang och att det är där vi får våra kulinariska upplevelser, och att ta hela restaurangupplevelsen till sitt hem är något som gemene man har förknippat med någonting väldigt exklusivt. Vi vill på sätt och vis krossa den bilden och visa att man kan få samma, om inte bättre, matupplevelse för till och med en billigare peng än om du skulle gå ut och käka trerätters på restaurang. Med det sagt så har vi kockar på alla prisnivåer, och tanken är att kunden ska få ett utbud inom både stilar och prisklasser.

Kockarna har testats
I sitt stall har de nu ett gäng kockar, sommelierer och bartenders. Dem har de hittat genom kontakter och genom att aktivt söka upp intressanta personer.

– Vi har trycktestat alla genom att ha testmiddagar för att se att alla håller måttet. Det har onekligen blivit mycket mat genom dem, och spännande mat.

Just nu bokar man upplevelsen genom hemsidan, men en app är på gång och lanseras inom kort. Kockarna tar fram sina menyer på olika sätt, eftersom hela tanken är att kockarna ska laga det de själva vill och är bäst på.

– Efter att menyn är bestämd så anländer kocken hem till dig, du visar kocken var matbordet och köket är. Efter det är ditt jobb gjort, och medan du sätter dig i soffan och avnjuter en drink så börjar kocken förbereda måltiden. Kocken serverar sen alla rätter och presenterar dem var för sig, och när middagen är klar städar kocken undan allt så att köket ser lika fint ut som när den kom.

Mottagandet har varit positivt, berättar Oscar. Särskilt uppskattad har maten varit, vilket sporrar både dem och kockarna. Framtiden ser ljus ut.

– Vi håller just nu på och smyger ut i Stockholm och ska även inom kort lansera appen som just nu hålls stängd i beta, men kikar även på att lansera i andra städer inom kort.

Man kan boka Amici till alla typer av tillställningar. Oscar nämner privata middagar, företagsmingel, event, kickoff och möhippa, bland andra.

– Vi tackar inte nej till något och hjälper med allt, avslutar Oscar Lindgren.

Information
Visa på karta