Ett stycke historia

Ett stort urval av Svenska Dagbladets pressbilder från 1914-1959 visas från och med den 8 maj på Stockholms Stadsmuseum.

Stockholms Stadsmuseum fick en förfrågan 1971 från SvDs dåvarande redaktionschef om huruvida de kunde ta hand om alla gamla negativ redaktionen samlat på sig. Stadsantikvarien var inte sen att tacka ja till ett sådant erbjudande.

Så stod han där. Stadsantikvarien alltså. Med över 100.000 pressbilder att gå igenom. Ur detta så valdes ett antal ut med omsorg och därigenom föddes de tidigare mindre utställningarna.

Nu har man valt att slå på den stora trumman. Aldrig tidigare har så här många bilder ur arkivet ställts ut. Jättesatsningen kommer att finnas för beskådning från 8 maj i år fram till sista januari 2010.

En speciell del av utställningen är vigd åt året 1959. Nu undrar ni säkert varför? Bland annat så vann Ingo Johansson VM i boxning och Eurovision sändes för första gången live på svensk television. Men främst så är det för att det i år är 50 år sedan 1959.

Lite kuriosa gällande bilden är att den är tagen under pressmottagningen på Grand Hotel med Ingrid Bergman och Roberto Rossellini, 7 juni 1953.

Utställningen är ett stycke historia presenterad i en trevlig form på härliga Stockholms Stadsmuseum. Se till att ta er dit!

Foto: John Kjellström, SvD