Fotografiska presenterar: Johan Rheborg

Johan Rheborg har under många år fotograferat sina kollegor inom teater och film. Oftast bakom scenen, i väntan på att göra entré, under pauser i filminspelningen eller i logen före och efter föreställningen. Utställningen Backstage på Fotografiska är curerad av fotografen Thomas Wågström och presenterar 82 verk.

Johan Rheborg - Fotografiska - 17 jan - 9 mars 2014

Som skådespelare har Rheborg tillgång till rummen bakom kulisserna och människorna som valt att tillbringa en stor del av sina liv där. När Rheborg lämnar scenen och träder in i denna för honom så välkända och familjära miljö byter han perspektiv och blir den som betraktar.

- Bakom kameran får Johan Rheborg utlopp för en annan, mer allvarsam sida av sin personlighet. I inkännande bilder betraktar han sina skådespelarkollegor innan de möter publikens blick, berättar Thomas Wågström.

Stillsamt, utan stora åthävor, men inkännande på klassiskt dokumentärt manér, fångar han situationer som uppstår. Ett försjunket knappande på en mobiltelefon, en sista titt i manuset, ett ögonkast på människan och karaktären i spegeln i sminklogen. Eller en blick rakt in i kameran som ser tvärs igenom betraktaren och lika mycket är riktad inåt, mot det egna jaget.

Det är koncentrationen och allvaret innan agerandet som Rheborg hela tiden återkommer till och undersöker i sina bilder. En bubbla av ljudlös väntan och stillastående tid. Han har kollegornas förtroende men också en personlig relation till detta tysta rum av koncentrerad energi.

- Ofta när vi sitter tillsammans bakom scenen kan jag vara tyst. Ibland får de andra för sig att jag är sur eller tveksam, men ofta sitter jag bara och lyssnar och tänker. Jag är en betraktare. Jag är varken ointresserad eller likgiltig, men jag kan vara tyst långa stunder och studera hur munnen går på andra. Jag talar helst när jag tänkt klart. Eller så tar jag en bild.

Johan Rheborg - Fotografiska - 17 jan - 9 mars 2014