Fotografiska presenterar: Julia Fullerton-Batten

Många kan säkert känna igen sig i Julia Fullerton-Battens välregisserade verk. Inte minst i en av hennes mest omtalade serier där hon beskriver relationen mellan mor och dotter, eller genombrottet där hon från ett kvinnligt perspektiv visar tonåringars både förväntansfulla och oroliga väg in i vuxenlivet. Nu visar Fotografiska Julia Fullerton-Battens verk för första gången i Sverige.

Julia Fullerton-Batten - Fotografiska - 14 feb - 4 maj 2014

Inspirerad av sin pappa som alltid hade kameran med sig bestämde sig Julia Fullerton-Batten för att bli fotograf när hon var sexton år. Den här målmedvetenheten har präglat hela hennes karriär. Hon uppmärksammades första gången av National Portrait Gallery i London där hon fick i uppdrag att ta en serie porträtt. Men hon slog igenom på allvar med sitt projekt Teenage Stories; en serie där hon förmedlar den förväntan, men också oro som kan finnas inför ett stundande vuxenliv.

I arbetet med serien Mothers and daughters tog hon kontakt med mödrar som fick agera modeller i sin egen miljö tillsammans med sina döttrar. I bilderna fångar hon den komplexa och ständigt föränderliga relationen mellan mor och dotter.

I den senaste serien Blind har hon fotograferat blinda människor i miljöer som de själva har fått välja; för att få betraktaren att ifrågasätta sina egna föreställningar om normalitet.

Julia Fullerton-Batten arbetar lika omsorgsfullt och noggrant med färgsättning och komposition som målande konstnärer. Det finns ett oroväckande, nästan hotfullt lugn i den till synes glättiga ytan. Släktskapet med Balthus, Eric Fischl och Edward Hoppers måleri är uppenbar. I synnerhet Hoppers Urbanscapes med dess enkla rytm i komposition och atmosfär av stillhet och utanförskap.

Julia Fullerton-Batten arbetar oftast utifrån en konceptuell idé. När hon väl har bestämt sig för att genomföra ett projekt börjar en lång process.

- Jag skissar på olika scener, val av plats, modeller, kläder och rekvisita. Att välja rätt team, skaffa all utrustning och i vissa fall tillstånd att fotografera på en specifik plats är också väldigt tidskrävande. Själva fotograferingen tar oftast inte längre tid än ett par dagar, förklarar hon.

Nu visar Fotografiska hennes verk för första gången i Skandinavien. En bildvärld som rymmer ett stort mått av empati. Men på ett lite skruvat sätt som hon själv uttrycker det.


Julia Fullerton-Batten - Fotografiska - 14 feb - 4 maj 2014