Fotografiska presenterar två nya utställningar

I samband med sensommarens intåg presenterar Fotografiska två nya utställningar. Den 24 augusti är det premiär för White Nights in Wonderland av Feng Li samt Point in Time av Valtýr Daregard. Dessutom blir det ett Artist Talk med Feng Li på öppningsdagen.

I White Nights in Wonderland mixas konstnärens mest ikoniska verk med aldrig tidigare visade bilder, samtliga präglade av en säregen sarkasm och med storstäderna som fond. Feng Li är en av Kinas mest omtalade och starkast lysande samtida fotografer, känd för sitt unika bildspråk och sin ständigt ironiska underton. I samband med premiären anordnar Fotografiska ett modererat samtal där fotografen med egna ord berättar om sina verk.

– Feng Lis bilder visar oss världen på ett nytt sätt och han är unik i sitt sätt att hitta det speciella i det vardagliga. Hans förmåga att överskrida kulturella gränser och att bygga broar mellan världar kändes som en perfekt match med vad som är vår vision på Fotografiska och därför är vi så glada att få visa honom i höst, som en av Kinas viktigaste samtida fotografer, säger Jessica Jarl, global utställningschef på Fotografiska.

Den Stockholmsbaserade islänningen Valtýr Daregard ställer under Fotografiskas initiativ Emerging Artists nu ut sin allra första soloutställning, Point in Time , som kretsar kring hans fascination för den stilla naturen och människans komplexa känsloliv. 

– Den här utställningen speglar min personliga resa genom tidens ständiga rörelse. Verken har sitt ursprung i stunder av stillhet och emotionell introspektion, inspirerade av naturens närhet och avskildheten på platser där sinnet är mer mottagligt för att lyssna inåt, säger Valtýr Daregard.

Lite senare i höst, närmare bestämt den 13 september, är det dags för ytterligare en utställning: Födas och att föda, i vilken fotografen Emilia Bergmark-Jiménez visar en unik inblick i svenska förlossningar och födandets olika stadier. Utställningen invigs med ett artist talk där lyssnarna får djupdyka in i Emilia Bergmark-Jiménezs konstnärskap.

Under hösten kommer det även anordnas fotokurser för föräldralediga samt TCK Talks mellan den svensk-marockanska konstnären Moley Talhaoui och Nasim Khosravi, specialist på hållbar mångfald baserad i Stockholm.