Jonas Sahlström Jonas Sahlström

Fotoutställning: Kraftfullt svart-vitt foto med starka uttryck

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

Den som är intresserad av kraftfullt svart-vitt foto med starka uttryck ska bege sig till So Foto Galleri, Skånegatan 81. Här ställer Jonas Sahlström ut sina foton mellan 25/1 och 8/2.

Utställningen visar i huvudsak två serier med olika motiv: stad och natur.

Naturmotiven är i huvudsak från Gotland där Jonas spenderar mycket tid.
– Vinter och höst är den tid som jag finner ön mest intressant. Sommartid visar ön upp sin soligaste sida, men under höst- och vintertid är ön både karg och liksom bortvänd från betraktaren. Ön har en själ som visar sig när sommargästerna åkt hem. Jag är fascinerad av den här strukturen. Det är stenen, raukarna och kargheten som jag finner väldigt tilltalande, fascinerade och värd att avbilda.

Stadsmotiven är från många av de städer Jonas besökt på sina resor, men även stockholmsmotiv.
– Jag har länge ägnat mig åt street-photo, något som verkligen tränar upp snabbheten och förmågan att snabbt gripa tillfället när ett tänkbart motiv visar sig. Men precis som med mitt natur-foto så dras jag till det mörka och lite fördolda.

Jonas fotograferar nästan enbart i svart-vitt.
– Jag gillar att vara i det svartvita uttrycket, man skalar bort från motivet och essensen blir kvar.

Med ett mångårigt förflutet inom grafisk formgivning är fotograferandet sedan några år ett nytt kapitel.
– Det här är en ny verksamhet för mig som jag inte är trygg i och det stimulerar mig något oerhört. Man får använda andra sidor av sin kreativitet vilket är oerhört stimulerande.

På utställningen finns också möjligheten att köpa fotoboken Gotland – in the gap, som Jonas givit ut i samarbete med Alster Förlag. Boken har mottagits väl och bland annat sålts i Fotografiska Museets butik.

Här kan ni se Jonas bilder: www.sahlstrom.se/photo/index.html

Välkomna.

Information

Plats
So Foto Galleri, Skånegatan 81