Hyllade fotografen Nick Brandt ställer ut i Sverige för första gången

Nick Brandts djurporträtt utmanar det stereotypa sätt på vilket djur brukar avbildas. Hans fotografier har väldigt lite gemensamt med de glansiga sidorna i National Geographic. Nick Brandt är helt enkelt ingen vanlig naturfotograf, han är en stor porträttör. Utställningen On this Earth, A Shadow Falls består av 60 fotografier som på ett unikt sätt skildrar livet i en värld som är på väg att dö.

Nick Brandt är inte intresserad av att skapa verk som är dokumentära eller fulla av action och dramatik, vilket är vanligt inom fotografi av djur i det vilda. Brandt använder inte heller teleobjektiv vilket är normen inom naturfotografi. Själv säger han: "Man tar inte ett porträtt av en människa på trettio meters håll och tror att bilden ska visa hennes själ; man går närmare".

- Att få ställa ut Nick Brandt går helt i linje med Fotografiskas vision; att ta det stora och det spetsiga i fotovärlden till Stadsgårdshamnen i Stockholm. Hans verk är unika i sitt uttryck, de är estetiskt mycket vackra och de berättar en väldigt viktig historia. Vi är stolta att över få presentera hans konst som första museum i Sverige, säger Jan Broman, Fotografiskas grundare.

För porträttören Brandt är djuren mycket mer än motiv för hans bilder. De är de sista i sitt slag. Drivkraften bakom hans arbete är att hjälpa till att bevara dessa djur för eftervärlden. Global uppvärmning, ökade ingrepp från människan, tjuvjakt, skogsskövling och politisk instabilitet utgör idag stora hot mot de afrikanska djurens habitat. "För mig har alla varelser, vare sig de är människor eller djur, lika stor rätt att leva", menar Brandt och fortsätter: "Den här känslan, den här uppfattningen att djuren och jag är jämställda, påverkar mig varje gång jag fotograferar." Av den anledningen grundade Brandt i september 2010 den ideella organisationen Big Life Foundation, vars målsättning är att bevara Afrikas djurliv och ekosystem.

Nick Brandt har vigt sitt liv åt att skildra djur- och naturlivet i Afrika. Med sitt hantverk ger Brandt oss en närgången inblick i de vilda djurens privata sfär. Det började 1996 när arbetet som musikvideoregissör förde honom till Tanzania, där blev han fascinerad av landets natur och djurliv. 2001 började han fotografera och två år senare, 2003, övergav han sin framgångsrika regissörskarriär för att på heltid ägna sig åt att fotografera Afrikas djur. Bilderna vittnar om en natur som vi alltför ofta tar för given och utmanar vår passivitet i frågan om miljöförstöring.

- Bakgrunden inom filmen märks i Brandts fängslande panoramor. De vidsträckta afrikanska landskapen står i bjärt konstrast mot intimiteten i hans djurporträtt. Panoramorna utgör en kuliss som beskriver miljön där djuren finner föda och skydd. Lejon, geparder, flodhästar och bufflar avbildas omsorgsfullt i sublimt böljande landskap, och storslagenheten går närmast att mäta med Ansel Adams arbeten, säger Michelle Marie Roy, curotor på Fotografiska.

De cirka sextio fotografierna i utställningen är hämtade från Nick Brandts pågående fotografiska projekt, som presenteras i en boktrilogi som hyllar Östafrikas hotade, storslagna natur. Utställningen visar de främsta verken ur trilogins första två delar, On This Earth och A Shadow Falls, tillsammans med ett antal fotografier från den kommande avslutade delen. Dessa bilder - ännu ett pågående arbete - kommer att visa en mörkare och brutalare sida av en värld som håller på att försvinna.

För mer information om Big Life Foundation, vänligen besök: www.biglifeafrica.org

Period

7 oktober - 8 januari, 2012


Mer info

Fotografiska