Jesper Walderstens universum intar Fotografiska

Under våren visas en av Sveriges mest egensinniga och hyllade bildkonstnärer på Fotografiska. Utställningen "Waldersten – All Over" innehåller 250 fotografier och rörliga verk som tar åskådarna lite närmare Jesper Walderstens suggestiva universum.

Jesper Waldersten inledde karriären som illustratör på Dagens Nyheter och har blivit älskad för sina originella målningar, teckningar och fotografier med den svarta humorn som signum. Vårens utställning på Fotografiska är Walderstens första fotografiska utställning och belyser hans kreativa process, men också vad det innebär att vara människa. Till sin hjälp har han tagit allt från pennor och penslar till skrivmaskiner, saxar och stenar.

– Fotografierna har filtrerats, centrifugerats, kopierats och hackats sönder i lager efter lager. Bläck och olja har täckt mina skrivmaskiner och anteckningsböcker. Det har varit ett trassligt och näringsrikt sökande i mitt kreativa undermedvetna. Och inga bilder är manipulerade, allt har hänt, berättar Jesper Waldersten.

Utställningsproducenten Lisa Hyden är både glad och stolt över "Waldersten – All Over".

– Jesper Waldersten har länge prisats för sin träffsäkra satir, nattsvarta humor och lyhördhet för samtiden. Resan 'All Over' går genom en walderstensk värld befolkad av skuggor och mystiska karaktärer; in i asgarvet från det kalligrafiskt formade 'Sweden is just hell without any fire', via den raka högern i döskallen 'The Satanic Drunk' till det ömtåliga ögonblicket då gryningsljuset smyger över den maskinskrivna frågan: 'Jag är väl inte död än?', säger hon.

"Waldersten – All Over" pågår just nu i Fotografiskas stora sal och visas fram till den 9 juni.