Julen på Skansen

Jag tror vi alla minns den där känslan av julstämning och förväntan som sprider sig i kroppen när julen närmar sig. Vill du förstärka den känslan kan du besöka en klassisk julmarknad. Tro mig, du kommer garanterat få tillbaka den där barnsligt härliga julkänslan.

Den 27 november går startskottet för julen på Skansen. Det kommer bland annat att bjudas på den årliga julmarknaden, midvinterfest, pyssel, Luciafirande, nyårsfirande och mycket, mycket mer. Julen på Skansen kommer att avslutas med en julgransplundring den 6 januari. Den traditionella julmarknaden kommer att bjuda på massor av julfestligheter och aktiviteter några av dessa är dans kring granen, folkmusik framförd av Skansens spelmän och stämningsfull adventmusik i Seglora kyrka. Vill du maxa julstämningen kan du lyssna på julsagor vid elden i Back Mats stuga på Moragården. Eller varför inte ta tillfället i akt och tillverka lite julklappar i julverkstaden Skogens hus, här får du nämligen tillfälle att pyssla, testa på halmslöjd och stöpa ljus. Julmarknaden infaller vid datumen 27-28 november, 11-12 december och 18-19 december.

Självklart ska ju Lucia krönas, annars vore det ju inte jul på riktigt. Själva kröningsakten kommer att äga rum på Bollnästorget den 4 december kl 15. På självaste Lucia, den 13 december kan du njuta av Luciakonserten i Selgora kyrka. På Sollidenscenen kl 16 kommer Sveriges Lucia och hennes tärnor uppträda.

Om du inte tidigare sett en såkallad Staffansgång har du chansen att göra det i mellandagarna. Kom och titta på när Staffan och hans stalledrängar tillsammans med gumma och julbocken går gången som sätter igång den 25 december och håller på fram till nyårsafton.

Magisk eldshow, ståtliga isskulpturer kombinerat med god mat och dryck får du ta del av om du går på den stora Midvinterfesten Isen brinner, den 18 och 19 december. Fryser du kan du alltid tina upp vid de varma eldkorgarna, men ett tips är ändå att ta på sig varmt.

En annan julighet som du inte får missa är julottan kl 7 på juldagen, som också den hålls i Seglora kyrka. Efter ceremonin kan du dricka julottekaffe på Restauration Gubbhyllan.

Missa heller inte Trollens jul som är en teater med Skansens amatörteatersällskap i Ordenshuset Brofästet, som från början är en saga av Esias Tegnér. Teatern visas den 5 och 6 december och kan ses av alla åldrar.

Stora som små kan vara med och fira när julgranen ska kastas ut den 6 januari. Men först måste det dansas kring den på Bollnästorget. Musiken på julgransplundringen framförs av Ayla Kabaca med julorkestern och folkdanslaget.


Nu är det också klart att Skansen kommer att ha öppet också på självaste julafton. Och det blir dessutom fritt inträde till Skansen hela dagen.
- Det här är vår julklapp till alla stockholmare, säger Skansenchefen John Brattmyhr, och till alla turister som är på besök över jul. Vi har haft öppet alla dagar utom just julafton i många år så nu känns det riktigt härligt att kunna slå upp portarna även den här dagen.

Skansen, öppet 24 december 10.00 - 14.00
Logen 10.00 - 14.00
Restauration Gubbhyllan 10.00 - 14.00
Skansen-Akvariet 10.00 - 15.00 med ordinarie inträde

Läs mer om Skansen och julmarknaden här.