Kinas främsta modefotograf Chen Man ställer ut på Fotografiska

Chen Man är odiskutabelt pionjären inom kinesiskt modefotografi och idag Kinas mest eftertraktade, högst betalda fotograf och den som filmstjärnor och näringslivstoppar vill porträtteras av. Hennes fotografier har publicerats i en mängd av de största magasinen som till exempel Vouge, Elle, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan och i.D. Nu gör hon sin första utställning utanför Kina och det inget mindre än i Stockholm på Fotografiska, under namnet Fearless & Fabulous.

Fotografiska 9 december 2017 – 4 mars 2018

Hennes hårt retuscherade bilder bär på flera lager av berättande och i hennes bildvärld tolkas och omtolkas bilden av Kina idag. Ett land i konvulsioner mellan gammalt och nytt. Där kan Chen Man ses som en representant för sin generation, den som kallas ”Generation Y=Why”.

I Chen Mans fotografier syns ett iscensättande av fusioner mellan då och nu, öst och väst, tradition och förnyelse, där både normer och skönhetsideal ifrågasätts och omformuleras. Detta har gjort henne till en pionjär inom modefotografiet Hennes stjärnstatus går knappt att beskriva då hon når in och ut i de mest skiftande kretsar inom den kinesiska eliten, som att till exempel skådespelerskan och nationalikonen Fan Bingbinad enbart vill bli fotad av Chen Man.

Internationella stjärnor som Rihanna, Keanu Reeves och Nicole Kidman reser till Kina för att bli porträtterade av Chen Man och hon gör stora jobb åt varumärken som Dior, Hublot, Adidas och Absolut Vodka. Dessutom är hon själv ansiktet utåt till flera internationella varumärken.

Chen Mans konstnärlighet bidrar ständigt till att överraska genom att hon finner nya uttrycksformer. Multibegåvade Chen Man arbetar sedan länge både som designer och produktutvecklare, och i somras blev hon signad av American Creative Artists Agency (CAA).

Att en 37-årig kvinna i detta land med konservativ syn på genusfrågor tillåts utmana rådande ordning, och bli lika mycket sitt eget varumärke som framgångsrik fotograf, visar vilken riktning Kina tar. Det krävs både mod och magnetisk dragningskraft för att uppnå den position som kinesiska fotografen Chen Man idag besitter och hennes framgång är ett tydligt (kinesiskt) tecken i tiden - titeln säger allt: Fearless & Fabulous.