Klassiskt smörgåsbord på Operakällaren

OBSERVERA ATT DENNA ARTIKEL AVSER EN GAMMAL HÄNDELSE. OPERAKÄLLAREN SERVERAR EJ SMÖRGÅSBORD LÄNGRE.

Det efterlängtade smörgåsbordet på Operakällaren är tillbaka för att stanna sommaren ut. I fjol blev det succé för nypremiären efter 15 års frånvaro. I år väntas ännu en publikframgång när det lovas en läcker buffé med svenska, klassiska delikatesser. Och givetvis finns de populära laxrätterna med på bordet. Rätterna är noga utvalda av Stefano Cantenacci, som för traditionen vidare i de legendariska matkännarna Tore Wretman och Werner Vögelis anda.

Det klassiska smörgåsbordet serveras i Café Operas kulturmärkta matsal prydd med kristallkronor och vackra takmålningar. Operakällaren har fått en rad utmärkelser genom tiderna och är bland annat Kunglig Hovleverantör och fick 2010 hedersbetyget Sveriges bästa restaurang. Nu kan du alltså avnjuta en svensk mattradition i en kulturminnesmärkt miljö. Smörgåsbordet utvecklades nämligen redan på 1500-talet och slog igenom stort under 1800-talet. Idag är det svenska smörgåsbordet en riktig världskändis.

- Det var i första hand utländska besökare som flockades runt buffébordet förra sommaren, berättar Operakällarens VD Abbe Ibrahim, men även många stockholmare hittade hit. Det ligger ju i tiden att återupptäcka de svenska mattraditionerna - och vem vet, om vi ser en ännu större andel lokala gäster i år kanske smörgåsbordet blir ett stående inslag på Operakällaren igen.

På buffén dukas det upp med ett gäng smårätter:

Inlagd sill, matjessill, senapsgravad strömming, skärgårdssill, ishavsräkor, rökt lax, gravad lax, varmrökt lax, gubbröra, rökta korvar, leverpastej, lantpaté, rökt renstek, kokt skinka, rostbiff, tomatsallad, mojasallad, gravlaxsallad, kycklingsallad, sommarsallad, räksallad, Jansons frestelse, prinskorvar, köttbullar, dagens husman och tillbehör.

Till efterrätt serveras bland annat Oscar II:s tårta, fruktsallad, pecannötspaj, citronmarängpaj och jordgubbar med grädde.

Operakällaren | 390 kr | tors-lör | 17-21 | 13-21 på Nationaldagen 6 juni