Klubb 10TAL: Sydkoreas omstörtande litteratur

Klubb 10TAL: Sydkoreas omstörtande litteratur

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

Klubb 10TAL: Sydkoreas omstörtande litteratur

10TAL bjuder i samarbete med LTI Korea in till Klubb 10TAL på Konstakademien, med temat » Sydkoreas omstörtande litteratur«, fredagen den 20 september. Under kvällen presenterar vi fyra av Sydkoreas mest framträdande författare: Kim Haengsook, Sin Yong-Mok, Ahn Sang-Hak och Kim Keum Hee, poeter och prosaister som skriver allt från aktivistisk poesi till naturlyrik.

Sin Yong-Mok är en politiskt engagerad poet som gjort sig känd för sitt aktivistiska skrivande. Han är redaktör för en av Sydkoreas största litterära tidskrifter och universitetslektor i poesi. Kim Keum-Hee är novell- och romanförfattare, inspirerad av människoöden och driven av skepsis. Ahn Sang-Haks poesi undersöker naturens ständiga förändring ur ett filosofiskt perspektiv. Kim Haengsook är en av de mest betydande poeterna inom den sydkoreanska futurismen.

Under kvällen deltar författarna i ett engagerande samtal om sydkoreansk litteratur idag, och hur den hör samman med den politiska utvecklingen. Det blir också uppläsningar av deras och andra sydkoreanska författares verk, för första gången på svenska, samt visning av sydkoreansk samtidskonst.

I samband med Klubb 10TAL släpper vi 10TALs nya nummer, 33/34, med tema »Sydkorea – omstörtande litteratur och konst«. Numret är den första omfattande introduktionen till samtida sydkoreansk litteratur och konst på svenska, med tyngdpunkt på feminismens frammarsch i landet. I den samtida sydkoreanska litteraturen höjs marginaliserade röster, i protest mot patriarkala strukturer och i ett sökande efter en egen plats. Det är ett digert nummer på cirka 150 sidor, med nya texter av internationellt hyllade författare som Han Kang, Kim Hyesoon och Bae Suah men också många författare som ännu inte nått utanför hemlandet. I numret publiceras ett flertal längre noveller i sin helhet, introduktioner till viktiga författarskap, nyskapande poesi, essäer av bland andra Kim Hyesoon, Aase Berg och Johannes Göransson, provocerande konstprojekt och intima intervjuer.

Om du förbeställer 10TAL nr 33/34 för 100 kr (ordinarie pris 120 kr + porto) senast den 16/9 får du fri entré och numret i handen på festen! Om du vill komma till klubben och lyssna på författarna, se konsten och ha en trevlig fest med oss kan du köpa en entrébiljett för bara 60 kr (ord. pris 80 kr). Erbjudandet gäller till och med 16 september. Först till kvarn. Antalet biljetter är begränsat.

Programmet börjar klockan 19.00, insläpp från 18.30.

Vi ses på Konstakademien!

10TALs evenemangsverksamhet stöds av Statens kul­tur­råd, Stockholms stad och Region Stockholm.

10TAL nr 33/34 ges ut med stöd från LTI Korea och Stiftelsen Längmanska kulturfonden. Tidskriften 10TAL stöds av Statens Kulturråd.

Information
Visa på karta
  • Datum
    20 sep. 2019