Kreativiteten flödar på Artilleriets cocktailmeny

Tröttnat lite på en klassisk gin och tonic, mojito, margarita eller cosmopolitan? På Artilleriet på Östermalm har man vågat frångå de typiska drinkarna, för att i stället låta kreativitet och uppfinningsrikedom flöda bakom bardisken. Detta syns såväl i den gedigna cocktailmenyn, som vid serveringen.

”Frozen mårskito”, ”Mousserande kloakvatten”, ”Äsch, skitsamma” och ”Sommartårta” är bara några av alla de cocktails som går att beställa från baren på Artilleriet. Här har teamet, med barchefen Hugo Örn i spetsen, tagit ut svängarna rejält när det kommer till såväl ingredienser som servering och namngivning av drinkarna. Det går att sitta länge och bläddra i menyn, som även bjuder på humoristiska historier till varje cocktail.


Frozen Mårskito på Artilleriet. Foto: Elin Ekman.

De tre drinkarna som beställs allra flitigast av gästerna är ”Sommartårta”, ”Rhuuuuuubaaaaarb” och ”Mousserande Kloakvatten”, berättar Hugo Örn. Den förstnämnda drinken innehåller bland annat vodka, jordgubbar, citron, vanilj och toppas med grädde. Den mellersta innehåller såklart rabarber, men även rökt yoghurt, vodka och svartpeppar. Så, vad innehåller det mousserande kloakvattnet då? Det får du själv ta dig till Artilleriet för att upptäcka.


Öl med passionsfrukt, vanilj och en "fuck Trump"-mix med knäckebröd gjort av kärnorna från passionsfrukten. Foto: Elin Ekman.

Kikar man närmare på drinkarnas ingredienser så är det flera av dessa som sticker ut. Man har enligt Hugo valt att satsa på just lite matigare smaker i flera av dem, bland annat i den som går under namnet ”Vuet áspusi 2.0”. Den innehåller fermenterad tomat, jalapeños, hallon och jordgubbar mixat med tequila och mezcal. I ”Äsch, skitsamma” har man använt sig av bland annat kalamataoliver, kakaosmör och kokosolja.

Man erbjuder även ett spännande utbud av alkoholfria drinkar. På menyn hittar man exempelvis en ”Paloma” med grapefrukt-kombucha och bränd lime, samt en sommardröm med alkoholfri öl, passionsfrukt och vanilj. Den sistnämnda toppas med ett dekorativt knäckebröd, gjort på kärnorna från passionsfrukten.