Kärleken – till mat, kultur, en kvinna och inte minst till Stockholm. Det är vad som fick Gian att öppna en sushirestaurang i Vasastan. Efter många resor världen över har han landat i den mysiga lokalen på Odengatan 25 där Gigis numera huserar.
– Genom maten vill jag berätta min tolkning av Stockholm. Gigis är min kärleksförklaring till den här staden.
Gigis slog upp portarna i början av december, men Gians kulinariska resa sträcker sig en bra bit längre tillbaka än så. Redan som barn föll han för sin farmors hemlagade mat, därefter har han bott på platser världen över och även arbetat på stjärnkrog i Paris. Det var under en vistelse i Thailand som han mötte kärleken som senare skulle resultera i sushibaren i Stockholm.
– Precis som för nästan alla kockar var farmors mat min första kärlek. Hon introducerade mig för maten hon lagade i Anderna och den var det godaste jag någonsin ätit. Som vuxen reste jag jorden runt och flyttade bland annat till Austin, Paris och Thailand där jag träffade kärleken. Kärleken till en kvinna, till maten, kulturen och samhörigheten. Jag lovade den personen att vi skulle starta en restaurang i Stockholm där vi kunde jobba ihop, så hela baktanken med det här stället är kärlek. Precis som med allting hade vår kärlek en början och ett slut och nu står jag här med resultatet – en liten sushibar, berättar Gian, grundare av Gigis.

Sushi på stockholmskt vis
Grundkonceptet på Gigis är alltså sushi – men inte den klassiska variant som du hittar i vart och vartannat hörn, utan en stockholmsk tolkning av den japanska rätten. En idé som spirar ur Gians reflektioner över sin egen identitet.
– Under mina resor till stora metropoler världen över har jag alltid fått frågan om var jag kommer från. Jag är född i Peru och uppväxt i Sverige, och började fundera över vad jag egentligen är. Till sist kom jag fram till att jag är ju från Stockholm. Vad är då Stockholm? Jag tänker på gatukök, Sibyllagrillar, små thaikiosker, tusen bistros där folk försöker göra lilla Frankrike och lilla Italien. Den typ av sushi jag gör finns ingen annanstans, det är en Stockholms-tolkning av sushi. Min dröm är att hitta en identitet som sedan sprider sig ut i världen, att folk ska säga “Har ni testat Stockholms-sushin? Den är galen!”.
Även om Stockholm är en liten stad i jämförelse med Paris och Bangkok finns en kulinarisk bredd som Gian menar i mångt och mycket definierar staden. Det är också den bredden som utgör grunden för hans stora kärlek till Stockholm.
– Stockholm är så mångfacetterat, det finns något för alla. Jag är uppfostrad av tunnelbanestationerna och det är dem jag tycker beskriver staden bäst. Du går av på en station och hamnar på ett kebabställe, kliver du av någon annanstans hittar du en thaikiosk, korvbar, fransk bistro eller en lyxrestaurang. Stockholm kan ha brutalt mycket swag. Genom maten vill jag berätta min tolkning av Stockholm. Gigis är min kärleksförklaring till den här staden.

Vill sprida glädje
Inledningsvis kommer Gigis ha öppet kvällstid, men planen är att framöver även erbjuda brunch och lunch. Oavsett tillfälle är tanken att gästerna ska känna sig avslappnade under besöket och lite gladare efteråt.
– Vi vill att våra gäster ska få en lättsam, kärleksfull och lite stökig upplevelse. Så som vi själva är helt enkelt. Det behövs mer glädje i all ångest och allt mörker som finns i världen, och det vill vi bidra med. Gigis ska vara en mötesplats för alla oavsett kön, religion och etnicitet. Man ska komma hit för att käka och ha kul. Förhoppningsvis ska det göra livet lite bättre för folk.