Isabelle Björklund Isabelle Björklund

Kyrkospel: Profet och Timmerman

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

Upplev Olov Hartmans mästerliga verk "Profet och Timmerman", där teater möter tro. Ett spel om profeten Jona som flyr Gud och blir överraskad. Följ med på en djupdykning i existentiella frågor om Guds natur och kärlek.

Olov Hartman (1906–1982) var präst, författare, psalmdiktare och direktor för Sigtunastiftelsen. Han är nestorn inom kyrkospelskonsten och var tongivande i dialogen mellan tro och kultur – altare och värld. Spelet Profet och Timmerman från 1954 är ett av Hartmans första och gestaltar i tre dramatiska akter bibelberättelsen om profeten Jona.

Jona flyr Guds kallelse att predika dom i staden Nineve, kastas i havet och spottas efter tre dagar av död upp på stranden. Spelet tar sig an frågorna om vem Gud är; straffande eller kärleksfull, och går det över huvud taget att fly från Gud? Jona är mänsklig i sin ambivalens och överraskas i brottningen med sin Gud, kanske vi också? Är det så att Gud bara kan älska? Är det vi människor som ägnar oss åt dom och straff? Vem är Timmermannen som Jona möter i tredje akten, han som lagar en trasig skeppsmast? Spelet om Jona följer påskens dramaturgi från död till liv. Jesus sa vid ett tillfälle om sig själv att hans liv var ”ett Jona-tecken”.

Datum och tider:
Torsdag 21 mars 19.00 (inledning av biskop emerita Caroline Krook)
Lördag 23 mars 19.00
Söndag 24 mars 16.00

Regi: Dag Lindberg
Medverkande: Benjamin Hagberg, Camilla Hellberg Mushonga, Bengt Einarsson, Tobias Ulfvebrand och Dag Lindberg
Scenbild och kostym: Åsa Öckerman
Ljusteknik: Micael Ericson
Musiker: Arne Johansson
Ljudteknik: Johan Ölund 

Produktionen 2024 är ett samarbete mellan Ersta kulturscen och Farsta församling

Information
Visa på karta
Pris
Fri entré
Facebook-event