Livespelning och releasefest för Contakt på Fotografiska

Stockholmsbandet Contakt släpper den 14 juni sin debut-EP "Spring för livet" som är en samling avväpnande svenska poplåtar med influenser från såväl Bruce Springsteen som svensk 90-talspop. Releasefest och livespelning sker på Fotografiskas terass samma dag.

Contakt gör pop på svenska och sjunger om nattbussar, förort, sommar, smärta och lycka. De har varit i final i Metro On Stage, öppnat för Ebbot Lundberg och nyligen spelat för fulla hus på Debaser Medis, Södra Teatern och Pet Sounds Bar. Den 14 juni släpper de sin första EP med en livespelning och fest på Fotografiska Museets terass i Stockholm.

Contakt består av sex stycken vänner som vuxit upp tillsammans i norra Stockholm. Efter att de av en slump kom i kontakt med skivbolagslegenden Peter Swartling och producenten Red One har Contakt spelat flitigt på Stockholms popscen.

- Vi satt på Cosmos Studio i Stockholm när de var där och spelade in Lady Gaga. Red One kom in när vi satt och mixade Spring för livet och han älskade den. Eftersom vi sjunger på svenska blev det inget kontrakt men framförallt så har Peter försett oss med grym input och kontakter som nu gett oss en bokare och management, säger bandets sångare Gustav Hamdahl.

Tvillingbröderna Gustav och Erik Hamdahl skriver musiken, och deras inspiration kommer från musik de fann i föräldrarnas skivsamling, som Bob Dylan och Bruce Springsteen. EPns tre låtar har även tydliga influenser från svensk 90-talspop och band som Popsicle, Boder Daniel och The Cardigans.

- Det ska vara hårda syntar och DJ-Remixer på allt just nu. Vi vill istället ta tillbaka den storslagna indiepopen och använda oss av riviga gitarrer tillsammans med blås och orgel. Vi vill bredda dagens poputbud som vi tycker blivit mer och mer generiskt, säger Gustav Hamdahl.

Flera av bandets sex medlemmar är även aktiva i andra konstellationer. Keyboardisten Jonathan Larson spelar ibland med storebroderns succéband The Concept och gitarristen Gustav Jonsson ackompanjerar stjärnskottet Armand Mirpour. Bandets saxofonist är inspelningstekniker på Cosmos Studios och har spelat in bland annat Jasmine Kara.

Bandet består av:
Gustav Hamdahl, sång & gitarr
Erik Hamdahl, bas
Willem Bleeker, saxofon
Kalle Jansson, trummor
Jonathan Larson, keyboard
Gustav Jonsson, gitarr

Releasefesten äger rum på Fotografiskas terass den 14 juni klockan 19. Adress: Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm. Spelningen börjar kl 21.

Mer information: Fotografiska