Foto: Patric Johansson/press. Foto: Patric Johansson/press.

Marion Ringborg om nya matcaféet: "Den plats jag själv drömt om"

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Marion Ringborg är kocken, matkreatören och kokboksförfattaren som står bakom det populära event- och cateringkonceptet Studio Marion. Efter ett par år i Vasastan flyttar studion till större lokaler mitt i city – och utökas med ett matcafé. – Jag vill skapa den plats som jag själv saknat och drömt om, säger Marion inför öppningen av Studio Canteen.

I en ljus och luftig lokal på Sveavägen 9 tar Studio Canteen form. Det nya matcaféet kommer att vara en förlängning av Studio Marion, som huvudsakligen används till event av olika slag. Inledningsvis fanns en viss tveksamhet kring den centrala adressen, och det var först när hon såg lokalen som Marion Ringborg bestämde sig för att satsa.

– På Upplandsgatan där Studio Marion tidigare låg hade vi bara en liten lokal, och för ett par månader sedan fick jag frågan om att komma och kolla på den nya lokalen. Då hade jag inga planer på att starta restaurang just nu och läget mitt i city kändes inte klockrent – jag var osäker på om det är rätt vibe här. Men det var ändå något som sattes igång i mig och till slut tänkte jag att jag kör och testar. Det ska bli kul att öppna i ett nytt område och välkomna ett annat typ av klientel med mer business och större sällskap, säger Marion.

Tanken om att öppna en dagverksamhet har dock sedan länge funnits hos Marion, som tidigare bland annat arbetat på stjärnkrogar i London.

– Jag har nog alltid, åtminstone sedan jag fick barn, känt att jag vill göra en dagsgrej där man kan få lika härlig mat som på kvällen. Med Studio Canteen vill jag skapa den plats jag själv saknat och drömt om.

Ett hemtrevligt vardagsrum

Med noga utvald second hand-inredning och en varm atmosfär är tanken att Studio Canteen ska vara en hängvänlig och avslappnad plats att koppla bort citypulsen på.

– Det ska kännas att man kommit till mitt ställe, att det är riktig vardagsrumskänsla. Även om det kommer vara ganska avskalad inredning så ska det inte vara sterilt. Vi jobbar mycket med furu och allt vi köpt in är second hand, just för att vi vill ha den här mjuka känslan som blir en kontrast till det hårda och kantiga man ofta ser mitt i city. Känslan ska vara värme, mys, lugn och att man vill sitta här länge, oavsett om man kommer hit för att fira något särskilt eller bara ta en fika.

Marion Ringborg drev under ett par år den populära restaurangen Garba tillsammans med Linn Söderström. Det nya matcaféet kommer ha stråk av igenkänning från just Garba, men samtidigt vara något helt nytt. 

– På Garba gjorde jag inredningen och satte menyn, vilket jag gjort även här. Det blir såklart en del likheter och samma vibe eftersom det är min identitet, men det är också en ny tid och jag själv har vuxit och utvecklats. 

Marion Ringborg är känd för sina vackra maträtter och bakverk. Foto: Instagram @studiomariion.

Favoriten på menyn

Matmässigt handlar det om hjärtliga rätter med inspiration från såväl Italien som Storbritannien, kryddade med internationella influenser och Marions egna  kreativa inslag. En ny anrättning kommer att presenteras varje vecka vid sidan av fyra fasta rätter, varav en kommit att bli kockens egen favorit. 

– Jag älskar alla rätter men har fastnat lite extra för mackan på den fasta menyn. Det är en oxkindsragú i baguette med bechamel och parmesan, den är mastig och riktigt matig – perfekt att njuta av en fredag när man vill ha något gott.

Det är inte bara matmenyn som bjuder på innovativa smaker på Studio Canteen, utan även dryckesutbudet är noga komponerat och innehåller bland annat egengjorda shrubs, en slags syrad frukt- eller bärdryck som toppas med bubbelvatten. 

– Idén till våra shrubs kom till mig när jag var gravid mitt i sommaren och ville ha något att dricka, men allt som fanns antingen var väldigt sött eller innehöll alkohol. Jag gjorde egna lemonader hemma och gillade att mixtra mycket för att hitta den godaste alkoholfria drycken – jag utgick helt enkelt från min egen efterfrågan. Vi kommer ha både lemonader, shrubs och kimchisoda på menyn.

Utökad eventverksamhet

För Studio Marions del kommer catering- och eventverksamheten fortsätta på samma spår som tidigare, men i större tappning.

– Vi kommer fortsätta göra event både ute på location men också mycket i våra egna lokaler. Vi har andra möjligheter nu när vi har både ett större kök och ett större team, så vi kommer kunna skala upp och göra fler och större event. Det ska bli kul!

Studio Canteen slår upp portarna den 28 november och kommer ha öppet för lunch, fika och lördagsbrunch.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.