Matfestivalen Grilled Cheese Stockholm 15 september

För fjärde året i rad återvänder matfestivalen Grilled Cheese. Nytt för i år är att festivalen kommer att äga rum på Södermalm, närmare bestämt på en innergård belägen bakom Skrapan. Festivalen erbjuder ost i överflöd och åtta foodtrucks kommer att tävla om den bästa grillade ostmackan.

Förutom ost och grillade smörgåsar kommer det även att finnas ett urval av folköl på plats till försäljning, detta sker i samarbete med Glad Stad. Samma regler som tidigare år kvarstår, där två tävlingskategorier kommer att presenteras; ”True” som är en sann Grilled Cheese som bara får bestå av bröd, ost och smör samt ”Freestyle” där man kan vara mer kreativ. Ingen annan mat än dessa unika, varma mackor får serveras från trucken i samband med eventet.

Vi ville veta mer, så vi tog ett snack med grundaren Carl-Marcus Gidlöf.

Berätta om uppkomsten och idén! Hur grundades Grilled Cheese?
- Grilled Cheese STHLM startades år 2015, då som en matfestival tillägnad den grillade ostmackan, och var tänkt att bli ett årligt event, i år blir fjärde året i rad. Konceptet är inspirerat av den amerikanska festivalen “The Grilled Cheese Invitational” som jag själv besökt, och överväldigades av konceptets enkelhet och styrka. De hade abonnerat en stor parkeringsplats utanför Rosebowl Arena i Burbank (Los Angeles), satt upp foodtrucks i ring och en ölservering av mikrobryggerier i mitten. När jag nåddes av beskedet att de lade ner 2014 så kändes det rätt att ta detta vidare. Vår version av konceptet översattes för Sverige och Stockholm och går ut på att göra Stockholms bästa varma macka i två kategorier, en "true" grilled cheese och en "freestyle".

Vad är din relation till ost?
- Ost ska njutas, men kan även frossas. Det är njutbart och en vardagslyx, men också ett av de bästa påläggen vi har, men passar samtidigt så bra i, och till mat och dryck.

Vem ska besöka Grilled Cheese-festivalen?
- Vi vänder oss till en väldigt bred målgrupp, allt från alla oss som vuxit upp med en mack-grill hemma och vill frossa lite i goda varma mackor, till människor som rest lite i USA och verkligen skaffat sig en hardcore-relation till vad som är en "riktig grilled cheese".

Hur ser det ut för den som är vegan, finns det någon veganost?
- Detta är en av våra översta målsättningar varje år, men tyvärr har de truckar som varit intresserade (vilket inte alla är) tyvärr inte kunnat delta på dessa datum. Men vi strävar efter att kunna erbjuda detta och letar vidare.