Moment - Ynglingagatan 1 på Moderna Museet

Med vårens programserie och tidskriftprojekt om 1980-talet bakom oss går Moderna Museet nu framåt i den svenska konsthistorieskrivningen och uppmärksammar 1990-talet genom utställningen Moment - Ynglingagatan 1. Det icke-kommersiella galleriet Ynglingagatan 1 blev under 90-talet en av Sveriges viktigaste mötesplatser för samtidskonst. Här ställde internationella storheter som Pierre Huyghe, Dominique Gonzalez-Foerster, Takashi Murakami och M/M (Paris) ut verk som först år eller årtionden senare fått sin betydelse bekräftad av kritiker och större institutioner världen över.

Med små medel och en känsla av uppgivenhet inför det existerande konstlivet tog Ynglingagatan 1 saken i egna händer hösten 1993. Första utställningen var med Bjarne Melgaard. Intresset för relationell estetik, gränsöverskridningar mellan konst, design och mode och den tydligt internationella profilen kom att bli det som särskiljde dem från övriga gallerier och institutioner i Stockholm. Samtidigt var Ynglingagatan 1 en plattform för en grupp svenska konstnärer i början av sina karriärer däribland Karl Holmqvist, Ann-Sofie Back, Peter Geschwind och Johanna Billing.

- Drivkraften kom ur en frustration över den etablerade konstscenens stagnation. De yngre konstnärerna hade inte någon möjlighet att ställa ut. Och ingen tog hit utländska konstnärer heller. Visionen var att skapa en alternativ konstscen, som man sett i New York, men som ännu inte hade en plats i Sverige, säger Thomas Ekström en av grundarna till Ynglingagatan 1 tillika utställningens curator.

- Kanske kan denna återblick också bli en inspiration för konstnärer idag. Om man inte är nöjd med konstvärlden så som den är så får man uppfinna en egen. Det fungerar, säger Daniel Birnbaum överintendent på Moderna Museet.

Utställningen Moment - Ynglingagatan 1 är en retrospektiv presentation som visar verk från galleriets program i kronologisk ordning. I möjligaste mån visas de verk som ställdes ut i galleriet, likvärdiga verk från tiden eller dokumentation från utställningar eller projekt. Med ambitionen att särskilt uppmärksamma 90-talet fungerar utställningen som ett prisma. Tillsammans med händelser, debatter och föreläsningar reflekteras tankar och idéer som var i omlopp vid tiden för galleriets verksamhet.

Moment - Ynglingagatan 1 visas på Moderna Museet 26 november 2011 - 22 januari 2012

Mer information om: Moderna Museet