Myrorna öppnar butik på Mäster Samuelsgatan

På en av Stockholms mest välbesökta gator, mitt i shoppingens absoluta centrum, slår Myrorna upp dörrarna till en helt ny butik. På bara tio år har flera second hand-butiker öppnat i centrum, butiker som tidigare bedrivit handel i källarlokaler någonstans i stadens utkant. Enligt Svensk Handel har second hand-handeln professionaliserats, och nu flyttar Myrorna in i finrummet med sin nya adress på Mäster Samuelsgatan.

I fjol firade Myrorna, Sveriges största second hand-kedja, 125 år. Genom att främja till ökningen av återanvändningen när det gäller kläder, prylar och möbler är deras ambition att vi ska bli bättre att ta vara på planetens resurser, något man ser ett ökat intresse för.

– Det är absolut en genomgående trend. Vi brukar säga att begagnathandeln gått "från skam till glam". Möjligheten att göra fynd till bra priser spelar såklart en viktig roll men givetvis är det också så att allt fler har fått upp ögonen för möjligheten att konsumera mer cirkulärt. Nästan två av tre konsumenter har köpt minst en begagnad detaljhandelsvara under det senaste året. Yngre konsumenter är dessutom än mer benägna att köpa begagnat, så det finns inget skäl att tro att trenden skulle avta, säger presskommunikatör Viktor Schmidt.

Den 240 kvadratmeter stora butiken som nu alltså öppnar i centrala Stockholm ligger mellan tunnelbanestationerna T-centralen och Hötorget, precis intill de mest trafikerade shoppinggatorna. Butiken ska attrahera en mer ovan second hand-shoppare – det ställer höga och till viss del nya krav på både kundservice och sortiment. Rekryteringen är i full gång och arbetet med det visuella uttrycket pågår – målet är att skapa en butiksupplevelse utöver det vanliga.

– I och med det centrala läget når Myrorna nu en kundgrupp som inte vanligtvis handlar second hand. Vår förhoppning är att fler ska upptäcka hur roligt och smart det är att shoppa second hand. Ju fler vi är, desto mer hållbar och medmänsklig blir vår värld, säger Caisa Ingemarsdotter, försäljningschef på Myrorna.

Butiken är planerad att öppna i slutet av februari.