Nationalmuseum öppnar efter fem års renovering

Nu är det äntligen dags, den 13 oktober slår Sveriges Nationalmuseum upp portarna igen, efter flera år av renovering. Utställningsytan har blivit större såväl som barnverksamheten, och även i restaurangen kan vi förvänta oss en förvandling.

Nationalmuseum, Sveriges största konst- och designmuseum, invigdes år 1866, då som ett av de modernaste i världen. Sedan 2013 har Stockholms lokalbor och turister fått avstå från ett besök, då det genomgått en ordentlig renovering. Nu har man gett mer plats åt utställningar, och konsten får bättre exponeringsytor. Statens fastighetsverk har på regeringens uppdrag genomfört en genomgripande, och på samma gång varsam, renovering av hela huset, något som blev klart i slutet av november 2017. Perioden fram till den 13 oktober 2018, då museet äntligen öppnar, har bestått av tillbyggnad och inredning, scenografi och upphängning samt installation av teknik. Sist men inte minst skulle restaurangen komma på plats och butiken fyllas med varor.

I det renoverade museet står både konst och människa i centrum. Avancerad teknik som övervakar och reglerar temperatur, ljus och luftfuktighet gör det möjligt att visa ömtåliga konstverk, och konst från sex århundraden kommer att hänga sida vid sida tillsammans i ett kulturhistoriskt sammanhang. I samlingen finns måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet fram till sekelskiftets 1900-tal, samt konsthantverk och design från 1500-talet hela vägen fram till idag.

Vid öppningen den 13 oktober 2018 kommer samlingarna att presenteras kronologiskt, längs en röd tråd som är enkel att förstå för att följa med tematiska utvikningar som ger såväl fördjupning som vidgade perspektiv. Ett besök i Nationalmuseum ska väcka nyfikenhet och visa varför den äldre konsten, på olika sätt, är minst lika aktuell för oss idag som den var då.

Renoveringen av Nationalmuseum har gjort att man från och med nu kommer att kunna ta emot dubbelt så många besökare som innan då gamla kontor och förråd har gett plats åt att skapa en total yta på 2000 kvadratmeter. Barnen får en egen utställningssal och ateljén för eget skapande blir dubbelt så stor vilket ökar möjligheterna till att ge alla barn chansen att möta konsten öga mot öga, i tidig ålder. Restaurangen och caféet flyttar till entréplan där det får ett inbjudande läge med utsikt över Kungliga Slottet och de två ljusgårdarna ger plats för vila och reflektion men också för små och stora evenemang.