I veckan stod det klart att Tom Sjöstedt står för menyn inför årets Nobelmiddag och blir därmed årets Nobelkock, för andra året i rad. Nobelbanketten är som alltid omgiven av stor sekretess och hemlighetsmakeri, och inte förrän på självaste middagen den 10 december avslöjas menyn.
Nobelkocken Tom Sjöstedt är, förutom vinnare i Årets Kock 2008, känd för att stå bakom den populära krogen Lilla Ego i Stockholm som han driver tillsammans med Daniel Räms. För andra året i rad står han nu bakom Nobelfestens middag tillsammans med 35 andra kockar – däribland Daniel Räms. De har även sällskap av Daniel Roos som står för efterrätten, för femte året i rad.
Menyn för Nobelfesten 2018:
Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum.
Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.
Äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.