Nordens första Social Supermarket slår upp dörrarna

En matbutik för alla - det är ledorden när Matmissionen nu lanseras i Rågsved.
- Alla är välkomna att handla i butiken och på så sätt bidra till minskat matsvinn och vårt arbete med ett bättre samhälle för alla, säger Marika Markovits, direktör för Stockholms Stadsmission som står bakom satsningen.

Tanken med butiken är att göra gott på flera plan. Bland annat kan ekonomiskt utsatta personer bli medlemmar och handla för en tredjedel av priset. Vid öppning finns även fem personer i arbetsträning/praktik och fler lär vara på väg in.

- Det känns oerhört roligt att vi i och med öppningen kan erbjuda ännu fler människor arbetsträning och på så vis kunna närma sig arbetslivet, säger Marika Markovits.

Sortimentet består av varor med överskott, och med i projektet finns matkoncernen Axfood där bland annat Willys och Hemköp ingår.

- Jag känner Stockholms Stadsmission väl sedan mer än 20 år. De arbetar med stor empati för människor i nöd, är jordnära, orädda och uthålliga. Kan detta engagemang kombineras med att minska den enorma mängden mat som slängs är det ett oslagbart recept, säger koncernens huvudägare Antonia Ax:son Johnson.

Matmissionen är ett pilotprojekt, men Marika Markovits hoppas på flera liknande butiker runtom i Sverige inom de närmaste åren.