Nu öppnar Östermalmshallen igen

Sedan 2016 har Östermalms Saluhall genomgått en totalrenovering som både varit kostsam och dragit ut på tiden, men nu är det dags att öppna igen. Den 5 mars invigs "Hallen" på nytt – ljusare, luftigare och med fokus på hållbarhet och mer av allt.

Det blir fler sittplatser, butiker och restauranger när Stockholms äldsta saluhall återinvigs efter nästan fyra år. Sammanlagt 17 butiker kommer att husera i huset, varav flera får egna sittplatser för socialt häng. Samtidigt får restaurangerna kvällsöppet och blir synliga från gatan, något som ska göra saluhallen mer levande även utifrån.

Bakom arbetet står Stockholms stad och Tengboms arkitekter.

– Vi är mycket glada över förtroendet att få arbeta med en av Stockholms mest anrika byggnader. Vår ambition är och har varit att återställa saluhallens forna glans samt dess varma och gemytliga atmosfär, och ge den ett nytt och modernare uttryck, säger Mark Humphreys på Tengbom.

Den ursprungliga planlösningen har återskapats och även originaldetaljer såsom färger och snickerier har tagits fram. Man har även satsat hårt på att göra saluhallen hållbar och miljövänlig, bland annat genom att skapa energieffektivitet kring exempelvis logistik och avfallstransporter.

Pris: En miljard
Renoveringen är den första sedan Östermalmshallen öppnades för 131 år sedan och arbetet har varit minst sagt omfattande. Sammanlagt har det kostat en miljard kronor, något som delvis lär bero på att saluhallen varit i sämre skick än väntat.

– Renoveringen av saluhallen är en omfattande investering i en av Stockholms vackraste byggnader. Det har varit ett mångårigt projekt där Stockholms stad lagt ner mycket resurser, och som nu börjar gå för landning. Det ska bli väldigt kul att snart få öppna upp hallen för stockholmarna, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Bland handlarna finns till exempel Beirut Café, Husmans Deli, Lisa Elmqvist, Melanders, Mesh (Planet Food) och Tysta Mari. Två nytillkomna är Arla och Lisa Bröd.

Drygt en månad efter återinvigningen öppnar även nya Feira, som kommer att ingå i Melanders Group tillsammans med bland andra Wedholms Fisk, KB och NK Art Bakery.