Nu byggs restaurang med stor takterrass i Slussen

Slussens förvandling från knutpunkt till mötesplats går med en rasande fart. På Hornsgatan 20 bygger nu Slussgården ytterligare en våning på kvarteret Överkikarens nuvarande 12 våningsplan. Tillbyggnaden ska rymma en restaurang på taket, med en stor tillhörande terrass, med utsikt över Mälarens inlopp och solläge hela dagen.

Det var i samband med ett nödvändigt utbyte av glaskupolen på taket som Slussgården började undersöka alternativa användningsområden och tog hjälp av arkitektbyrån Wingårdhs för att rita tillbyggnaden. Bygglovsprocessen var ovanligt snabb för en tillbyggnad mitt i city, endast nio månader från idé till godkänt bygglov.

– Glastaket har satt ribban för hur högt vi kan gå. Vår beställare har varit väldigt tydlig med att vi ska arbeta med de förutsättningar som finns i detaljplanen, så det har varit ett väldigt seriöst och trevligt arbete här, berättar arkitekten Gert Wingårdh om processen.


Utsikten norrut från terrassen. Foto: Slussgården/Pressbild.

Den nya restaurangen och terrassen kommer att ha möjlighet för en flexibel inredning, så att ytan både inom- och utomhus kan utnyttjas på bästa sätt beroende på årstid och behov. Här kommer det att finnas plats för upp till 600 gäster.

– Det här läget är oslagbart, både gällande utsikt och kommunikation. Jag är säker på att det kommer bli ett makalöst tillskott till Stockholms restaurangvärld. Även om bygget precis har påbörjats letar vi redan nu efter en restauratör som ser möjligheterna med projektet och gärna vill vara med från start, säger Lars Kinneholm.

Restaurangen och takterrassen slår upp portarna lagom till våren 2023.