Ny attraktion på Gröna Lund

Gröna Lund har precis stängt ned för säsongen och direkt påbörjas arbetet inför nästa år. Satsningen för 2009 blir en ny berg- och dalbana - Insane. Namnet låter helt perfekt, för den ser verkligen galen ut på bilden.

Insane blir Gröna Lunds femte berg- och dalbana, vilket är mest i Sverige. Samtidigt känns det inte särskilt imponerande, då tre av dem känns för anpassade för barnen. Därför är det kul att de äntligen satsar på lite flyga-åt-alla-olika-håll-i-höga-g-krafter-attraktioner.

Först tyckte jag det såg lite stelt ut, eftersom den inte har några kurvor horisontellt, men tydligen så snurrar även sittplatserna runt sin egen axel, vilket borde göra det hela betydligt intressantare. Insane kommer att placeras precis vid strandkanten vilket kommer framhäva känslan av att man störtar ned mot vattnet vid vissa ställen. Klicka på "läs mer" för lite korta fakta om Insane.

Illustration: Mikael Eriksson, Rithuset

Illustration: Mikael Eriksson, Rithuset

Attraktionstyp: Berg- och dalbana
G-kraft: Ca 3,5 G
Hastighet: 60 km/h
Åktid: 75 sekunder
Längdgräns: 140 cm
Banans längd: 250 m
Banans högsta punkt: 35,5 m
Kapacitet per åktur: 8 personer/vagn
Kapacitet per timme: ca 800 personer
Investering: 50 miljoner kr
Antal ton stål: Ca 300
Antal bultar i banan: Ca 2400
Illustration: Mikael Eriksson, Rithuset
Tillverkare: Intamin, en av världens främsta berg- och dalbanetillverkare. Har även byggt
Fritt Fall och Fritt Fall Tilt.
Konstruktör: Werner Stengel, mannen som har konstruerat fler än 500 berg- och dalbanor.
Drivsystem: Hydrauliskt
Bantyp: Zac-Spin, en berg- och dalbana där sätena är placerade på sidan av rälsen och roterar kring sin egen axel beroende på belastning.
Design/tematisering: Gröna Lunds attraktionsgrupp tillsammans med Nick Farmer från Farmer Attraction development som har designat flera attraktioner i Europa.
Placering på Gröna Lund: Mellan Kärlekstunneln och Radiobilarna nere vid vattnet. På Vikingens och Lilla Vikingens gamla plats.