Ny restaurang satsar på anrik streetfood från Rom

Sedan den 7 februari hittas nyöppnade Al Taglio da Perrelli intill Stockholms Centralstation. Här kan man testa "pinsa", en avlång form av pizza som är älskad i Rom.
– Pinsa må för stockholmarna vara något helt nytt, men i Rom har man njutit av detta matkoncept sedan urminnes tider, berättar ägaren Nicola Perrelli.

Nicola Perrelli har tidigare varit med och drivit krogar som il Conte och gourmetkrogen Divino. Själv menar han att pinsa är Italien när Italien är som bäst.

– Pinsa är ingen pizza, det är så otroligt mycket mer och så otroligt mycket bättre. Brödet är krokant och luftigt och utgör en perfekt bas till alla de fantastiska råvaror som här får spela huvudrollen. Detta är italiensk streetfood med de bästa råvaror Italien har att erbjuda, säger han.

Rätten fanns redan långt före romartiden och gjordes på en deg av korn och mjöl som plattades ut och tillagades på stenar över öppen eld. Den garnerades sedan med de råvaror som fanns i säsong. Idag är pinsa en streetfood-favorit i Rom, och nu vill Nicola Perrelli att stockholmarna ska få ta del av den.

– Stockholm är i behov av ett kvalitativt alternativ till den vanliga själlösa snabbmaten. Samtidigt vill jag erbjuda stockholmarna en italiensk oas mitt i stadens brus. En lokal som låter, doftar och smakar precis som det genuina Rom. En liten bit av Rom i hjärtat av Stockholm!

Utöver pinsa erbjuder den nya restaurangen även italienskt kaffe, gelato, vin och öl. Pinsan är nästintill glutenfri och går bland annat att få med vegetariska och veganska toppings.