Lotta och David Zetterström. Foto: Albin Geijer/Press Lotta och David Zetterström. Foto: Albin Geijer/Press

Nya Djurgårdsbrunns värdshus öppnar till påsk

Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup
Emmi Anderberg

Djurgårdsbrunns värdshus har anor från 1743, då de första byggnaderna uppfördes. Nu öppnar den klassiska destinationen igen, efter en omfattande och varsam renovering. Namnet blir kort och gott Djurgårdsbrunn och restauratörer är Lotta och David Zetterström som även driver Restaurang Slipen.

Lagom till påsk öppnar Djurgårdsbrunn igen, efter att ha hållit stängt sedan 2020. Under dessa fem år har byggnaden genomgått en varsam, men omfattande, renovering. Nu kommer återigen en vacker utemiljö, med växter och blommor, att stå i fokus. Restauratörer är Lotta och David Zetterström och ägare till Djurgårdsbrunn, och initiativtagare till renovering, restaurering samt anläggning, är Elinore och Carl Tham.

– Vi vill bidra till att återskapa Djurgårdsbrunn som rekreationsdestination i Nationalstadsparken. En plats som lever över årstider, vardagar och helger där Djurgårdens vackra natur och historiska kulturmiljö står i fokus. En lustfylld oas med stark Djurgårdsanda, säger Elinore Tham.

Helena Rosenlöf, landskapsingenjör och trädgårdsdesigner, har återskapat och nytolkat utemiljön och trädgårdarna vid Djurgårdsbrunn. Caféträdgården som gästerna möter har återfått den höga arkitektoniska nivå som den en gång hade med trädrader, bersåer, rabatter och köksträdgård.

Djurgårdsbrunns värdshus runt år 1900. Källa: Stadsmuseet Stockholm

“Vi såg möjligheten”

Den nya restaurangen och caféet håller öppet året om med generösa öppettider. Under kvällarna om våren, sommaren och hösten serveras vedugnsbakad pizza och enklare italienska rätter i restaurangen. I caféet serveras klassisk flanör-mat, som varma och kalla smörgåsar, sallader, bullar, bakverk och Djurgårdsbrunns egen mjukglass.

– Vi har i alla år fått frågan varför vi inte öppnar ett Rute Stenugnsbageri i Stockholm. Att hitta en lika magisk plats, med en stor trädgård, visade sig dock svårt. När vi sedan erbjöds att driva Djurgårdsbrunn såg vi möjligheten. Den nya caféträdgården i kombination med de historiska byggnaderna och kanalen skapar verkligen en rofylld och vacker plats, säger Lotta Zetterström, grundare av Fabrique-gruppen där även Slipen och Rute Stenugnsbageri på Gotland ingår.

I anslutning till trädgården öppnar Djurgårdsbrunn också gårdsbutik med keramik, konsthantverk och utvalda vintageobjekt. Även delikatessvaror och bröd finns till försäljning.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.