Nytt museum satsar på upplevelsen

Höga höjder, oväntade smaker och dofter som du aldrig trodde att du skulle lukta på. Nyöppnade Upplevelse­museet är allt annat än ett vanligt museum. Här får besökarna både titta, klämma, testa och uppleva ovanliga saker från hela världen.
– Det är en väldigt blandad samling med föremål, allt från flytande metall till afrikanska jättesniglar och andra spännande grejer, berättar Upplevelsemuseets grundare Eric Isaksson.

Upplevelsemuseet slog upp portarna i Globen Shopping i mitten av juli, och sedan dess har nyfikna besökare strömmat in. Här kan man aktivera sig med ett brett utbud utan någon speciell nisch.

– Man kan till exempel stå på en riktig spikmatta, känna hur stendammet på månen luktar, gå på planka på hög höjd i VR, stå på ett strutsägg och testa godis från hela världen, berättar Eric.

Alla är välkomna; barnfamiljer som letar efter något att göra, men också par som vill gå på en annorlunda dejt eller 70-plussare och andra som tycker det är spännande med intressanta saker. Tanken är att alla ska ha kul.

– Här kan hela familjen ha kul och tycka det är nice. Föräldrarna är ibland mer exalterade än barnen. Men det är inte bara barnfamiljer, utan alla som har ett intresse för världen, säger Eric.

Idén till det nya museet kommer ursprungligen från kuriosakabinettet, som hade sin storhetstid under renässansen. Där samlades ovanliga föremål att titta på, men på Upplevelsemuseet får besökarna inte bara titta utan även smaka, lukta och känna.

– Jag har alltid velat driva något sådant här och tyckte att det var en fräsig idé att samla en massa spännande föremål, men jag ville förbättra det för 2000-talets publik. Idag vill vi ha mycket att titta på och då kan man se bilder på internet, men det känns som att besökarna vill ha mer än så, säger Eric.

Redan över 1000 besökare
Trots corona har tajmingen varit väldigt bra, då restriktionerna släppts i samband med öppningen. Bortsett från handsprit har man bland annat infört ett speciellt system för provsmakningar med egen mugg och sked. Hittills har mottagandet varit varmt.

– Generellt har det varit fantastiskt redan. Vi öppnade för fyra veckor sedan och har redan haft över 1000 besökare. Kunder har fått höra om oss via word-of-mouth och berättat för vänner och bekanta. Alla har sin egen favorit i samlingen, men många tycker att helhetsupplevelsen är det bästa.