Paul Svensson öppnar gatukök – ett halvårs väntetid på maten

Den 4-5 april öppnar stjärnkocken Paul Svensson ett tillfälligt gatukök på Norrmalmstorg tillsammans med Stockholm Gas. Men gå inte dit hungrig – maten får man nämligen vänta ett halvår på.

Tanken med gatuköket är att man lägger in sin beställning varpå råvarorna planteras, odlas och skördas på handelsträdgården Rosendal ute på Djurgården. I slutet av september öppnar gatuköket igen och står redo att servera tacos och alkoholfri ”mojito” smaksatt med rabarber och äpple. Eftersom odlingsytan är begränsad är det dock först till kvarn som gäller.

– Generellt sett så odlas det idag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framförallt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger Paul Svensson.

Gatuköket tar även hand om överblivna råvaror genom att använda gasspis och biogas framställd av restprodukter av organiskt material, till exempel matavfall.

– Vi vill lyfta frågan om hur hållbar mat odlas, men också hur den tillagas. Speciellt som alla stockholmare med ledningsburen gas nu kan få 100 procent biogas i sina hem, säger Renée Josefsson, VD på Stockholm Gas.

Gatuköket öppnar den 4 april på Norrmalmstorg och tar emot beställningar både på plats och online. Rätten består av taco på vintagebröd, mole på grillade rödbetor, guacamole på bondbönor och krispig septembersallad på fänkål, fermenterad rabarber och koriander.