Robert Mapplethorpe på Fotografiska

Den 17 juni till den 2 oktober visar Fotografiska en exklusiv och omfattande retroperspektiv utställning där Robert Mapplethorpes verk visas upp för redan etablerade entusiaster och en ny generation åskådare. Fotografierna är kända för att chockera och skapa debatt. Många av de nästan 200 verken visas för första gången i Sverige.


Robert Mapplethorpe ses av många som en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer. Det som kännetecknar hans verk är bland annat de berömda fotografierna på nakna muskulösa män och avklädda kvinnor. Inspirationen har Mapplethorpe hämtat från antika statyer. Fotografierna uttrycker ett klassiskt skönhetsideal. Men under 80-talet i konstnärens hemland USA, skapade de homoerotiska fotografierna en stor debatt. Konstnären kopplas ihop till 80-talets rådande kultur i New Yorks gayvärld. Han umgicks med och levde nära några av dåtidens stora namn som Andy Warhol, Patti Smith och Bob Dylan.

Förutom porträtterade avklädda män och kvinnor visas även kända verk som föreställer berömda personer som Grace Jones och Debbie Harry. Mapplethorpe återger även liljor och orkidéer på ett alldeles eget sätt.

Fotografiet porträtterar Ken Moody och Robert Sherman.

Fotografiska | Robert Mapplethorpe | 17 juni-2 oktober |