Sápmidagar på Sturehof i september

Helgen den 27–29 september bjuder Sturehof in till de årliga Sápmidagarna, för att hylla den samiska matkulturen. I år kommer det utöver mat även att erbjudas aktiviteter och konstnärliga inslag som hyllar det samiska kulturarvet.

Den sista helgen i september hyllar Sturehof det samiska arvet med en rad kulinariska upplevelser, aktiviteter och konst.

– Vi vill lyfta fram den samiska kulturens rika arv genom att erbjuda våra gäster en unik möjlighet att uppleva traditionell samisk mat, konst och hantverk, samt att få en inblick i en kultur som är en viktig del av Sveriges historia och identitet. Årets Sápmidagar har mycket att erbjuda för den som är nyfiken på att lära sig mer om den samiska kulturen, säger Pelle Sturén, tidigare kock på Sturehof och nuvarande initiativtagare till Sápmidagarna.

På fredagen och lördagen serveras renskav som dagens lunch och i matbaren erbjuds delikatesser som rentartar, renspett och hjortrondessert hela helgen. Utanför matbaren finns även samisk fast food tillagad på stekhäll och i Sturehofs butik kan man handla färskt renkött, hjortron och andra samiska råvaror. Under lördagen hålls också en demonstration av renstyckning. Till evenemanget kommer även årets mottagare av Asa Kitok-stipendiet, Doris och Sven-Åke Risfjell från Risfjells sameslöjd som ska berätta om, samt sälja, samiskt hantverk och konst.

Helgen avslutas med en exklusiv samisk trerättersmiddag på söndag kväll, inkluderande portergravad hjort, rostbiff av ren och en dessert med myltade hjortron.