Sarah Moon 12345 på Fotografiska

Sarah Moon är en levande legend. En av våra mest renommerade samtidsfotografer, filmskapare och konstnärinnor. Hon har under de senaste 35 åren gestaltat kvinnor, djur, byggnader och natur i sitt originella, magiska universum. Hennes modebilder med sin avsaknad av klichéer gjorde henne känd men är bara en liten del av hennes fotografiska arkiv. Hennes bilder lever på en mystisk plats mellan vakenhet och dröm, konst och mode. Sarah Moon 12345 öppnar det nya året på Fotografiska.


Nu visar Fotografiska de mest publika och personliga bilderna ur Sarah Moons rika konstnärskap. Hennes drivkraft. Vänskapsband. Fascinationen för film och hennes sparsmakade förhållande till sepiatoner och skuggor. Utställningen Sarah Moon 12345 är Fotografiskas huvuduställning under vintern/våren 2011 och innehåller över 200 bilder och två filmer och visas mellan den 14 januari och 17 april.

- Sarah Moon har länge förfört oss med sina egensinniga, mystiska tolkningar av vår tid. Hennes sparsamma bruk av färg och tolkningen av skuggor och objektets konturer är unikt och placerar henne som en samtidens viktigaste, kvinnliga fotokonstnärer, berättar Jan Broman, konstnärligt ansvarig Fotografiska.

Bilderna Sara Moon skapat för de franska modehusen Chanel och Cacharel samt även de legendariska färgkompositionerna för Comme des Garçons talar alla ett egensinnigt, poetisk språk, både vad gäller plats och person. Allt som oftast representerar Moons bilder ett sökande efter det där svårfångade, oväntade ögonblicket, ibland både melankoliskt och makabert men alltid i rörelse. Hon planerar och iscensätter sina bilder minutiöst för att sedan vänta in det oväntade, ofta oskarpa ögonblicket i en förtrollande ljussättning.

- För en tiondels sekund ser jag en gnista av skönhet passera. Den lilla händelse som jag nästan missade och aldrig kommer att få uppleva igen, berättar Sara Moon.

Utställningen på Fotografiska är lika mycket en tillbakablick som en vink om framtiden. Sarah Moon vill med sin 12345 uppdatera dåtiden och visar en samling av sina verk.

- Jag har byggt upp utställningen i fem olika delar i en filmisk ton snarare än som en bok med en början och ett slut. Jag har valt att berätta om utvalda sekvenser i mitt liv snarare än hela kapitel, säger Sarah Moon.

Sarah Moon 12345

14 januari - 17 april 2011

Mer information om Fotografiska: Fotografiska