Shots & Pots-duon jagar och lagar på Youtube: ”Jakt är miljötänk”

Stjärnkocken Danyel Couet och fotografen och jägaren Lubbe Garell har slagit ihop sina expertiskunskaper som mynnat ut i Youtube-kanalen "Shots & Pots". Här förenas jakt med matlagning och fokus ligger på respekt för djur och natur och att sprida kunskap om vad jakt egentligen är.
– Vi jagar för matens skull, inte för att få en trofé, säger Lubbe Garell.

Genom Youtube-kanalen "Shots & Pots" förenar Lubbe Garell och Danyel Couet sina stora intressen, jakt och matlagning. I sina videos tar de med tittarna från jakten i skog och fjäll runtom i världen, hela vägen till köket där de visar hur man kan ta vara på varje del av djuret.

Lubbe, som tidigare varit en del av det Youtube-baserade jaktprogrammet "Jakt är jakt", har jakten med sig sedan barndomen då han jagade med slangbella, luftgevär och kniv. Han sköt sin första kanin när han var 12 år och tog jägarexamen vid 19 års ålder. För Danyel, som är känd från matlagningsprogram som "Sveriges Mästerkock" och författare till flertalet kokböcker, kom intresset för jakt via just matlagningen.

– När jag fick idén om att starta en ny Youtube-kanal så behövde jag någon som kunde laga mat och då ringde jag Danyel och frågade om han ville vara med, vilket jag visste att han skulle vara positiv till, säger Lubbe.

Fokus på etik och respekt
De satte igång med kanalen i februari 2019 och fick över 5000 prenumeranter på två dygn, vilket bevisade vilket stort intresse som faktiskt finns för jakt och vilt. Den stora grundpelaren i "Shots & Pots", som både Lubbe och Danyel tycker skiljer dem från andra liknande program är deras fokus på blandningen av jakt och matlagning, det vill säga tillvaratagandet av viltet.

– En hel del jaktkanaler saknar etik och respekt för viltet. Sånt vill vi inte förknippas med. Vi jagar för matens skull, inte för att få en trofé. Därför väntar vi hellre med att skjuta tills vi kan få till ett perfekt rent skott som inte skadar djurets kropp, säger Lubbe.


Danyel Couet och Lubbe Garell driver Shots & Pots. Foto: Privat.

– Jag har själv tyckt att jakt är något kontroversiellt och har till och med varit vapenmotståndare tidigare. Men i takt med att jag har fått en större förståelse, har jag insett att det inte finns större djurvänner än jägare. Vi tar hand om hela djuret och ser genom jakten till att stammarna får växa i en bra takt. Annars blir stammarna för stora och måste skjutas av ändå, säger Danyel.

”Träffat veganer som äter viltkött”
Danyel driver sedan förra året krogen Allegrine på Kammakargatan. Här kommer inspirationen från det franska köket och hans farmors matlagning.

– Står det vilt på menyn på min krog så är det alltid jag, eller min kompanjon, som har skjutit djuret. Jag kan alltid säga exakt var köttet kommer från och vi använder alltid varenda del av djurets kropp, utan att slänga något.

Att skjuta av djur som man sedan själv tillagar kan för många låta makabert och kanske till och med inhumant. Särskilt i dessa tider då det förs många diskussioner kring köttätande och moralen runt det – huruvida det är rätt eller fel.

– Det är många aktivister som hotar jägare och menar på att man borde minska slakten av djur och där kan jag verkligen förstå tanken. Men jämför man det som sker i slakterier med jakt, är det som sker i slakterierna hemskt, det finns inget härligt med det. Vi behandlar djur som djur, inte som boskap. I grund och botten är jakt ett miljötänk som har med naturens bästa att göra. Jag har till och med träffat många veganer som faktiskt äter viltkött, just för att det inte gör avtryck på miljön på samma sätt som industriellt tillverkade köttprodukter, säger Danyel.

– Jag har besökt slakterier och det är ingen mysig syn. Djuren bedövas med 220 volt genom en tång på huvudet och hängs sedan uppochner levande, i bakbenen, när halsen skärs upp. Om man skjuter ett välriktat skott hinner inte djuret lida en enda sekund. Jakten är så mycket mer human. Djuren vi skjuter hamnar på folks tallrikar runt hela stan, det är ju närproducerat deluxe, fortsätter Lubbe.

Enkelt att tillaga
Lubbe och Danyel vill med sin kanal också visa hur lätt det är att använda sig av viltkött i sin matlagning, genom att vara experimentella och nytänkande. De vill uppmuntra till att vidga sin blick och använda vilt i fler än bara de klassiska vilträtterna. Dels för miljöns skull, men också för den goda smaken.

– Det är en skröna att vilt blir torrt. Egentligen är det för enkelt att tillaga, det är ett så rent kött att det skulle gå att äta det rått. Alla gör gryta på vilt, vilket kan bli torrt, och då tycker man det är tråkigt. Våga göra carpaccio eller råbiff, våga bryt normer och använd viltet i alla rätter. Det är till för att ätas, säger Danyel.


I Shots & Pots tillagas även de djur som skjutits av. Foto: Youtube.

– Att köpa vilt är svindyrt så jag förstår att man inte köper det, men man kan köpa köttet direkt från bönder och jägare, vilket är bra för både en själv och för de uppfödda djuren. Viltkött i butik har gått igenom så många instanser att alla ska ha sin del av kakan och priset blir då obefogat, säger Lubbe.

Shots & Pots utbildar tittaren
Det som Lubbe och Danyel tror lockar människor till att titta på "Shots & Pots" är den utbildande aspekten av kanalen samt deras olika expertkompetenser, som blir kanalens styrka. Upplägget är att varannan vecka lägga upp en matlagningsvideo och varannan vecka en jaktvideo, vilket har blivit ett vinnande koncept.

I framtiden finns flera jaktresor inplanerade. Nyligen var de i Toscana och jagade viltsvin och fågel, för att i november åka till Tyskland där det ska jagas mufflonfår och dovhjort. Det Lubbe och Danyel hoppas att folk tar med sig från deras videos, är att det inte behöver vara så svårt med vilt som man kan tro och att om man ska äta kött så är det vilt man ska välja.