De bästa platserna för picknick i Stockholm

De bästa platserna för picknick i Stockholm

Sommar i Stockholm, solen skiner och allt känns lite bättre – vad är då trevligare än en picknick i någon av stadens vackra parker med god mat och en flaska vin (eller två)? För att hjälpa er att hitta rätt bland stans lummiga grönområden har vi skapat denna guide till Stockholms härligaste picknickplatser, vare sig du föredrar parker, öar eller klippor. När det kommer till att dricka alkohol gäller lite olika regler, så kolla upp det i förväg om ni planerar att dricka. Köp med dig mat från något närliggande ställe eller ta med matlådor, sen är det bara att korka upp och njuta av sommaren i city. Här är guiden till de bästa platserna för picknick i Stockholm.

Sommaridyll med solnedgång

En kort promenad från Liljeholmen, Aspudden eller Gröndal hittas den här lummiga sommaroasen där du kan ta din picknick i gräset eller njuta av kvällssolen från de höga badklipporna – villket är extremt populärt. Har du inte redan packat picknickkorgen så hittas Vintervikens Trädgårdskafé och Winterviken Café precis här.

Oas i Mälaren

I anslutning till Hornstull hittar du denna "lilla" ö som pryder Mälaren. Här flockas ofta promenad- och joggingsugna lokalbor, och på sommaren kan man hitta såväl en och annan fest som föreställning på Amfiteatern. Här finns flera ställen att bada på och tack vare öns storlek finns många ytor att slå sig ner på, vare sig man vill ha egentid eller socialisera sig. Köp med er något att dricka och äta från något av alla närliggande ställen i området.

Boulebar Rålambshov
Boulebar Rålambshov
Boulebar Rålambshov
Boulebar Rålambshov

Sol- och badläge med utsikt

Bättre sol- och badläge är svårt att hitta på denna sida av staden. Här flockas folket när temperaturen stiger för att grilla, umgås och ta sig ett dopp. Det finns gott om utrymme att slå sig ner på och längs vägen hittar du olika ställen att köpa med mat och dricka från. Ett stenkast härifrån kan du även besöka bryggorna i Hornsberg och stranden vid Smeduddsbadet.

Urban Deli Nytorget
Urban Deli Nytorget
Urban Deli Nytorget
Urban Deli Nytorget

Poppis-park på Söder

"Vitan" är en kuperad park belägen på Söders höjder. Här står träden tätt och ett skönt lugn infinner sig några steg in i den lummiga parken. Det här är en idealplats för dig som vill varva ner och glömma att du befinner dig i centrala Stockholm för en stund. Under sommaren kan man även kolla in Parkteatern som har föreställningar för Stadsteatern helt gratis, och i närheten kryllar det av restauranger och caféer.

Ö-liv mitt i stan

Ta dig ut till Skeppsholmen eller Kastellholmen, ett mer centralt naturområde går det nästan inte att hitta. Här ligger bland annat Hotel Skeppsholmen vars restaurang erbjuder allt från kaffe till mat. Runt om på öarna finns flera mysiga platser att slå sig ner på, vare sig man föredrar gräs, bänk eller stenhäll. Vill man vidare kan man ta båten till både Nybrokajen, Gröna Lund och Slussen.

Stadens största naturområde

Känt för sina sevärdheter och nöjen, men även för sin rekreationsförmåga. Utforska ön och hitta din egen favoritplats – med lantlig känsla och caféer på gångavstånd är Djurgården alltid rätt. Vill du känna av storstadspulsen är gräsmattorna kring Junibacken eller Djurgårdsslingan vid Rosendals Trädgård ett givet val. Är det en naturupplevelse i lugn och ro som önskas, sök dig ut mot Biskopsudden.

Humlegården

Nära till allt

I hjärtat av Stockholm samlas partyglada singlar och kärlekspar i somrig symbios. Ta med dig vännerna och en filt, slå er ner på valfri gräsplätt och njut. Här är det nära till allt och glömde du picknickorgen hemma ligger Stureplan ett stenkast bort. Kom hit om du vill bli upplivad av ett möhippefirande sällskap eller ett gäng som förfestar. "Humlan" är sällan en besvikelse.

Oslagbar utsikt

Ta dig uppför trapporna på Mariaberget och bege dig till Ivar Los Park där du kan picknicka i gräset med en oslagbar utsikt över Stockholm. Här får du inte missa den magiska solnedgången. Det är en liten och gemytlig park med närhet till ställen som A Bowl & Plates och Magnolia om du vill köpa med dig mat.

Boulebar Tanto
Boulebar Tanto
Boulebar Tanto
Boulebar Tanto

Aktivitetsfylld park

Tantolunden är gigantisk med utrymme för både bad, lek och stora picknickhäng precis vid Hornstulls puls. Här samlas många på gräsplättarna för att njuta av den gröna oasen mitt i stan. Sola och bada på stranden eller stanna till för ett parti boule på Boulebar.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta