Temat för årets tävling är "balans". Foto: press Temat för årets tävling är "balans". Foto: press

SM i mackor avgörs under Sthlm Food & Wine

Aurora Holm, Skribent SE, Thatsup Aurora Holm, Skribent SE, Thatsup
Aurora Holm

Den 8 november avgörs SM i mackor under matmässan Sthlm Food & Wine. Fyra finalister med varsin macka ställs mot varandra för att tävla om vem som gör den godaste mackan – och vem som tolkar årets tema bäst. 

Vem gör 2025 års godaste, mest innovativa och välbalanserade macka? Det avgörs inför publik under Sthlm Food & Wine. De fyra finalisterna har tolkat årets tema, “balans”, och tagit fram varsin macka och skapat kroppkakor på bröd, toskansk salami, skogssmaker och klassisk landgång i ny tappning. Under tävlingen ska de skapa 20 mackor vardera, på bara 45 minuter.

– Mack-SM visar verkligen mackans styrka som klimatsmart, kreativ och inspirerande snabbmat. I år får vi se prov på starkt hantverk, spännande smaker och finalister som brinner för både bröd och hållbarhet. Det här blir en final med mackor värda att minnas, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.

Tävlingen startades av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer år 2002 för att ta fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, det vill säga Sveriges bästa macka.

I år sitter Thatsups marknadschef Ida Berzén i juryn. Som mackfantast och van smakdomare ser hon fram emot uppdraget.

– Det känns jätteroligt och väldigt ärofyllt att få vara en del av den här otroligt duktiga och erfarna juryn. Jag älskar mackor och tycker att nästan allt blir godare med bröd. Dessutom är jag en van smakdomare tack vare våra smaktester som vi gör på Thatsup, när vi varje år utser Stockholms bästa semla och kanelbulle, och Göteborgs bästa räkmacka.

Finalisterna får ta med färdigbakat bröd och förbereda protein, långbakade grönsaker och fermenterade såser och grönsaker, men måste göra all fyllning och skära allt på plats. Det hela sker framför publik och juryn, som bedömer varje steg. 

– Vi bedömer smak, utseende, koncept, nytänk, och hur man har tolkat temat. Och inte minst – mackan ska gå att sälja, så vi tittar även på kalkyler. Det ska vara gott, genomtänkt och lockande. Dessutom finns det en särskild jury som bedömer metod och hygien, säger Ida Berzén.

Thatsups marknadschef Ida Berzén är en van smakdomare, här på ett kanelbulletest. Foto: Fredrik Rollman

Startfältet består av fyra olika mackor, ett startfält med stor variation.

– Det känns jättespännande och kul att mackorna är så olika och att få jämföra till exempel en landgång med en italiensk macka känns både kul och svårt. Den röda tråden, brödet, är såklart väldigt viktigt – har man ett riktigt gott bröd räcker det nästan med bara smör till. Men här ska vi ta det steget längre, så det ska bli intressant att se hur deltagarna har tolkat temat, säger Ida Berzén.

Sanna Olsson, Karin Gullberg, Daniel Svensson och Ebbe Ilseborn ställs mot varandra i SM i mackor 2025. Foto: press

Finalisterna i mack-SM 2025

”En bit av Öland” – Sanna Olsson, Gylles konditori, Karlskrona

Sanna Olsson från Blekinge tävlar med en macka som bygger på kroppkaka, robust bröd och en frisk färskost. Det är en hyllning till hembygden, inspirerad av naturens smaker och en barndomsfavorit.

– Min macka speglar både mig och de trakter jag kommer ifrån. Enkel, men unik, säger Sanna Olsson.

Sanna Olssons “En bit av Öland". Foto: press

”Skog och slätt” – Karin Gullberg, Linds Bageri, Tranås

Karin Gullberg kombinerar erfarenhet från både restaurangkök och blomsterbranschen. Hennes tävlingsmacka bygger på mötet mellan olika smaker, där skogens djupa toner möter slättens milda inslag.

– Det känns tryggt att ha hela Linds Bageri i ryggen. Nu ser jag fram emot att visa upp mitt bidrag, säger Karin Gullberg.

Karin Gullbergs “Skog och slätt”. Foto: press

”Toscana” – Ebbe Iseborn, Schiacciateria Firenze, Falkenberg

Ebbe Iseborn driver sin egen italienska mackrestaurang i Falkenberg. Hans macka “Toscana” är inspirerad av resor till Italien och kombinerar kraftigt rostad lök med toskansk salami för en perfekt smakbalans.

– Jag vill skapa mackor som är enkla men sofistikerade. Toscana är just det, smakrik, balanserad och full av kärlek till råvarorna, säger Ebbe Iseborn.

Ebbe Iseborns “Toscana”. Foto: press

”Landgången” – Daniel Svensson, Världsarvet Grimeton radiostation, Varberg

Daniel Svensson är rutinerad köksmästare och klimatsmart matvisionär. Hans macka är en modern tolkning av den svenska landgången, skapad med nollsvinn-princip och hög hållbarhetsprofil.

– Landgången är ett skolboksexempel på hantverk, välbalanserad och klimatsmart. Jag vill visa att klassiska smaker kan bli framtidens val, säger Daniel Svensson.

Daniel Svenssons “Landgången”. Foto: press

Om tävlingen

Mack-SM 2025 avgörs den 8 november på Stockholmsmässan under Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad. Finalen startar klockan 11.00 och vinnaren koras 13.30.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Med tävlingen vill man hitta Sveriges godaste, nyttigaste och mest trendiga lunchmacka. Vinnaren får 10 000 kronor i utbildningsstipendium.

Gå på mässan med rabatt

Sthlm Food & Wine arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö den 7–9 november. Med koden Thatsup30 får du 30 % rabatt på entrén alla dagar. Här hittar du biljetter.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.