St. Patrick's Day firas med storparad i Stockholm

Irlands nationaldag St. Patrick's Day växer för varje år, även i Sverige. Söndagen den 15 mars smygstartar Stockholm med en stor parad som går från Humlegården till Gamla Stan och leds av artisten Kevin Walker.

Det blir ansiktsmålningar, hattar, flaggor och ballonger när paraden går av stapeln för tionde året i rad och ackompanjeras av Stockholm Pipe Band. Själva St. Patrick's Day firas först tisdagen den 17 mars, bland annat med livemusik och Guinness på landets irländska pubar. Irländske tv-kocken Donal Skehan har dessutom tagit fram en varmrätt och förrätt smaksatt med den klassiska stouten lagom till högtiden.

- St. Patrick's Day är Irlands största festhelg och för mig är det en dag då man träffas och umgås med nära och kära och äter och dricker gott. Inför årets firande har jag tagit fram en meny där Guinness ger en extra irländsk touch till så väl varmrätt som dessert. Med sin mustiga karaktär är den tacksam att använda som en smakförhöjare, säger Donal Skehan.

St. Patrick's Day firas till minne av det irländska skyddshelgonet St. Patrick och symboliseras av den gröna treklövern. Enligt seden ska man helst vara klädd i grönt från topp till tå, och vissa kända byggnader - bland annat Globen i Stockholm och Colosseum i Rom - lyses upp i grönt.

Parad

Datum: 15 mars

Tid: Samling kl 13, avgång kl 14

Sträcka: Från Kungliga biblioteket i Humlegården till Kornhamnstorg i Gamla Stan