Stor retrospektiv utställning med Albert Watson på Fotografiska

Albert Watsons bildvärld sträcker sig över alla genrer och tekniker och har gjort den enögde fotografen till en av historiens största. På Fotografiska visas nu för första gången i Sverige ett retrospektiv över Watsons konstnärskap i en tät och intensiv utställning med 120 bilder. En både intim och svulstig presentation av en världsfotografs liv och verk. Unika bilder som format vår syn på mode, kommersialism, kändisar, foto och musik under fyra decennier.

Albert Watson har fotograferat allt från glamourösa porträtt av Naomi Campbell, Mick Jagger och Jack Nicholson till dokumentära omvärldsskildringar i böcker om Marocko och Las Vegas. Från färg till svartvitt. Från dödsdömda fångar i Louisiana till annonskampanjer för Chanel och Levi's. Inkonsekvensen är konsekvensen i Albert Watsons livsverk. Både i val av projekt som fotoobjekt.


Den skotske fotografen föddes 1942 och har i dag mer än 200 Vogueomslag och 650 reklamkampanjer bakom sig. Han slog igenom 1973 med ett svartvitt porträtt av regissören Alfred Hitchcock som håller i en nackad gås, fotograferad för en julutgåva av modetidningen Harper's Bazaar. Bilden symboliserar med skärpa fotografens porträttfilosofi "the bigger the personality, the simpler the photo".


- Inför utställningen i Stockholm vill jag att besökarna ska bli överraskade. Det blir en stökig men spännande presentation av mitt liv som fotograf, helt i avsaknad av någon kronologisk ordning, berättar Albert Watson.

För den bredare publiken blev Watson ett namn med boken "Cyclops" (namnet syftar till att han saknar synen på ena ögat). Den släpptes 1997 och imponerar med sin detaljkänsla och tekniska perfektion. Vid sidan av Hitchcockporträttet är bilden av en ung Kate Moss, en av Watsons mest legendariska. Moss plåtades för tyska Vogue, naken på ett hustak, i början av sin karriär, bara 17 år gammal. Bilden togs i naturligt ljus i Marrakech 1993. År 2007 såldes bilden för 100 000 dollar på auktion på Christie's i London. Utställningen på Fotografiska är ett retrospektiv av Albert Watsons klassiska porträtt, landskapsbilder och hans färgstarka modebilder.


- Watsons fotokonst står oss nära. Redan som ung fascinerades jag av Watsons säregna och omfattande bildvärld. Vi har fört samtal om en stor retrospektiv utställning här på Fotografiska från den dagen vi startade. Jag är mycket glad att vi nu visar Alberts livsverk, säger Jan Broman, grundare Fotografiska.

Fotografiska | 25 mars - 12 juni 2011