Stor utställning om Bloomsburygruppen på Artipelag

Under våren och sommaren visar Artipelag en stor presentation av den mytomspunna brittiska Bloomsburygruppen. Här finns hela det kreativa spektrumet av måleri, foto, inredning, textil, mönster, litteratur, möbeldesign, bokkonst, grafik, dans, trädgårdskonst och mode representerat.

Bloomsburygruppen bildades i början på 1900-talet och bestod av en lös samling författare, konstnärer, politiker, ekonomer, historiker, kritiker och matematiker som alla hade ett gränsöverskridande modernistiskt synsätt. Medlemmarna, bland andra Virginia Wolf, kom att bli sin tids nytänkare.

Under utställningen - som är den första större presentationen av Bloomsburygruppen i Sverige - förvandlas ett av rummen till ett galleri med målningar av Roger Fry, Vanessa Bell och Duncan Grant. Miljön kommer att präglas av klassiska ideal som de revolterade emot. Ett annat rum tillägnas Omega Workshops, en ateljé som startades av samma trio där de tillsammans med andra konstnärer designade möbler, kläder och inredning.

Man kommer även att återskapa Charleston, Vanessa Bells sommarhus i Sussex som kom att bli centrum för hela Bloomsburygruppen. Bland annat kommer en Charlestoninspirerad trädgård att gå från entrégården och fortsätta inne i konsthallen, fylld med murgröna, rosor, buxbom och en näckrosdamm.